Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είχαν δίκιο οι κάτοικοι της Στρατονίκης

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου οι 208 κάτοικοι της Στρατονίκης, που κάθισαν χτες στο εδώλιο για τον αγώνα τους να σταματήσουν το παράνομο μεταλλείο της TVX κάτω από τα σπίτια του χωριού τους. Το δικαστήριο κατέληξε σ' αυτή την απόφαση επικαλούμενο το άρθρο 25 του Συντάγματος, που αναφέρει ότι ο πολίτης έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τη ζωή και την περιουσία του, καθώς και το περιβάλλον, όταν απειλείται από ενέργειες που έχουν κριθεί παράνομες. Υπενθυμίζεται ότι το Γενάρη του 2003 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση 3615/2002 έκρινε ότι η εξόρυξη στη Στρατονίκη από την TVX είναι παράνομη και για το λόγο αυτό διεκόπη από τότε η λειτουργία του Μεταλλείου.

Οι 22 δικογραφίες που εκδικάστηκαν χτες περιλάμβαναν κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών, αντίσταση κατά της Αρχής και φθορά ξένης περιουσίας και αφορούσαν το διάστημα από το Φλεβάρη μέχρι το Σεπτέμβρη του 2002. Την περίοδο εκείνη η Βόρεια Χαλκιδική ήταν υπό την κατοχή ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, προσπαθώντας να προστατέψουν την TVX από τους κατοίκους που καθημερινά διαδήλωναν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής τους.

Το δικαστήριο πέρα από την επίκληση του άρθρου 25 απάλλαξε ορισμένους άλλους κατηγορούμενους λόγω αμφιβολιών.

Το Σάββατο στις 6 το απόγευμα η Επιτροπή Αγώνα διοργανώνει στη Στρατονίκη εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι θα διατρανώσουν την απόφασή τους να αποτρέψουν με αγώνες την καταστροφή του χωριού τους και να υπερασπιστούν τη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους από κάθε απειλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ