Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πιλοτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας

Πιλοτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών, αποφάσισε χτες να εφαρμόσει με ομόφωνη απόφαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Αποφάσισε, επίσης, τη συγκρότηση Επιστημονικού Συμβουλίου που θα λειτουργεί γνωμοδοτικά και θα συνδέει τη νομαρχία με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και Λαϊκής Επιτροπής που θα συμμετέχει στην όλη διαδικασία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της λήψης των απαιτούμενων πρακτικών μέτρων πρόληψης.

Την εισήγηση του πιλοτικού προγράμματος αντισεισμικής προστασίας ανέπτυξε ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος, ενώ η δημιουργία Επιστημονικού Συμβουλίου Νομού προτάθηκε από το νομάρχη Π. Ψωμιάδη και η Λαϊκή Επιτροπή από τη ΝΑΣ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Β. Παπαζάχου το πιλοτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας θα είναι «πολυκλαδικό», δηλαδή Τεχνικό (έλεγχος κτιρίων κλπ.), Επιχειρησιακό (μέτρα ετοιμότητας, κλπ.), Επιστημονικό (συστηματική ενόργανη παρακολούθηση της σεισμικής δράσης, ακριβέστερη γεωλογική μελέτη των ρηγμάτων, κλπ.). Παράλληλα, ο Β.Παπαζάχος σημείωσε ότι τα αποτελέσματά του θα πρέπει να είναι άμεσα αξιοποιήσιμα για την αντισεισμική προστασία της περιοχής και ότι η λήψη προσεισμικών μέτρων προστασίας του ήδη δομημένου συστήματος αποτελεί το κυρίως ζητούμενο της εφαρμοζόμενης αντισεισμικής πολιτικής στις αναπτυγμένες χώρες (π.χ. στη Θεσσαλονίκη το 90% των κτιρίων είναι παλιά χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές). Το πρόγραμμα, όπως σημείωσε, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας.

Εγινε ακόμα συζήτηση, με αφορμή το σεισμό στη Νοτιοανατολική Ασία, για το αν η χώρα μας κινδυνεύει από τσουνάμι, αν δευτερογενείς παράγοντες επηρεάζουν τους σεισμούς (π.χ πυρηνικές δοκιμές), και γύρω από τις ευθύνες που βαρύνουν τις κυβερνήσεις που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας για τη μη λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ