Κυριακή 23 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζορτζ Ουόκερ Μπους

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεύτερη θητεία ...αυτή τη φορά εκλεγμένος κανονικά και με το νόμο. Παράτες, χοροεσπερίδες ...40 εκατομμύρια δολάρια το κόστος των εορτασμών, για τη στιγμή που ο Μπους θα ορκιζόταν και με πάθος και πλήθος θρησκευτικές αναφορές, θα ξεδίπλωνε στην οικουμένη «τα οράματα ελευθερίας του». Η οικουμένη, για άλλη μια φορά, αιχμάλωτη του τρόμου και των «οραμάτων του Αμερικανού Προέδρου».

Δεκάδες φορές, η λέξη ελευθερία ακούστηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Για άλλους τουλάχιστον 27, για άλλους τουλάχιστον 42. Δεν έχει καμιά σημασία το πόσες. Ισως μόνο για τους στατιστικολόγους. Η έμφαση δόθηκε. Ολοι το καταλάβαμε... Νέες «περιπέτειες ελευθερίας» και μάλιστα τη στιγμή που ο «άξονας του κακού» έχει διευρυνθεί σε «άξονα της τυραννίας», διά στόματος τη νέας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. Ο άξονας της τυραννίας περιλαμβάνει το Ιράν - πρώτο στη λίστα - την Κούβα, τη ΛΔ Κορέας, τη Βιρμανία, τη Ζιμπάμπουε, τη Λευκορωσία. Μπορεί και ο πόλεμος να αλλάξει μορφή, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές.

Είναι τυχαίο, τάχα, ότι ο Πρόεδρος Μπους κατά την ομιλία της ορκωμοσίας του ούτε μία φορά δεν είπε τη «μαγική λέξη». Το Ιράκ δε βρήκε χώρο ανάμεσα στις 2.000 λέξεις του Μπους. Ούτε ο πόλεμος. Παρότι, είτε χάσει είτε κερδίσει, αυτός ο πόλεμος θα σημαδέψει την προεδρία του. Παρότι, καθώς ορκιζόταν 1.360 Αμερικανοί είχαν χάσει τη ζωή τους, περισσότεροι από 10.000 είναι τραυματίες, ενώ κοστίζει στους Αμερικανούς 1 δισεκατομμύριο δολάρια τη βδομάδα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ