Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
«Γαλαζοπράσινη» απόφαση δίωξης του Ελ. Ανευλαβή

Στο πλευρό του γιατρού η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» του νοσοκομείου, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ

Οχυρωμένη πίσω από έναν υποκριτικό καθωσπρεπισμό η «γαλαζοπράσινη συμμαχία» στο Συμβούλιο Διοίκησης (ΣΔ) του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα», αλλά και χρησιμοποιώντας διγλωσσία στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και των γιατρών στο νοσοκομείο, οδηγεί σε δίωξη τον διευθυντή της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Ελ. Ανευλαβή, ο οποίος τόλμησε να καταγγείλει το υπουργείο Υγείας για τις τελευταίες αποφάσεις του.

Παράσταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης»

Την αντίθεσή της στη δίωξη του Ελ. Ανευλαβή εξέφρασε χτες, πριν τη συνεδρίαση του ΣΔ, με παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου, Β. Κανελλόπουλο, αντιπροσωπεία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων».

«Πίσω από τη "ραντζομαχία" κρύβεται η δρομολόγηση ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αισχρή φρασεολογία τη στιγμή που στο Νοσοκομείο "Αγ. Ολγα" - όπως και σε όλα σχεδόν ανά την Ελλάδα - συντελούνται εγκληματικές πράξεις, για τις οποίες ούτε η κυβέρνηση ούτε κανένας άλλος "θίγεται"», είπε στο «Ρ» ο Χ. Χουρδάκης, εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων» του νοσοκομείου.

«Αυτές οι πρακτικές και αυτή η πολιτική που κάνει τα πάντα για να καταργήσει το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας είναι χυδαία και όχι τα λόγια που χρησιμοποιεί κάποιος πάνω στην αγανάκτησή του. Πόσο μάλλον ένας άνθρωπος που δε χρηματίζεται, πολεμά το φαινόμενο "φακελάκια" και υψώνει τη φωνή του ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας», πρόσθεσε ο Χ. Χουρδάκης.

Μετά από πρόταση του συμβούλου της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» Ηλ. Σιώρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στην προχτεσινή του συνεδρίαση τάχτηκε στο πλευρό του Ελ. Ανευλαβή. Την πρόταση ψήφισαν όλοι οι παριστάμενοι σύμβουλοι εκτός των δύο μελών της ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) - ο ένας είναι ο πρόεδρος, Στ. Τσούκαλος.

Στην απόφασή της η ΕΙΝΑΠ αναφέρει: «Με αφορμή τις διώξεις του συναδέλφου Ανευλαβή το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ μετά από διαλογική συζήτηση εκτίμησε ότι ο συνάδελφος Ανευλαβής με τη δουλιά του και την προσφορά του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πράττει για το συμφέρον του αρρώστου. Συγκρουόμενος σήμερα με την εξουσία, αποδεικνύει στην πράξη τις αδυναμίες του νέου συστήματος εφημερίας των νοσοκομείων. Ζητάμε να μην τολμήσει κανείς να ποινικοποιήσει την κριτική στάση στις επιλογές της κυβέρνησης».

Το θέμα έφερε ο σύμβουλος της «Πανεπιστημονικής» και στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το οποίο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να εκδώσει καταδικαστική ανακοίνωση σε περίπτωση που ασκηθεί πειθαρχική δίωξη και καταλογιστούν ποινές στον Ελ. Ανευλαβή.

Χτες, τελικά, συνεδρίασε σε πλήρη απαρτία το Συμβούλιο Διοίκησης (ΣΔ) του «Αγία Ολγα» με θέμα την επιστολή που έστειλε ο Ελ. Ανευλαβής (26.1.2005) προς τον υπουργό Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, όπου καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας ως υπεύθυνο για τα ράντζα. Το ΣΔ πήρε μεν απόφαση αλλά αρνήθηκε να τη δημοσιοποιήσει γιατί «δε θα ήταν πρέπον να ανακοινωθεί στα Μέσα Ενημέρωσης προτού το μάθει ο ίδιος ο γιατρός, και θα ήταν απαράδεκτο να το πληροφορηθεί από τα κανάλια», όπως υποστήριξε ο διοικητής του νοσοκομείου, Β. Κανελλόπουλος.

Ωστόσο, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔ αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει σε απολογία τον Ελ. Ανευλαβή για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, δρομολογώντας έτσι και την επιβολή ποινής. Πριν τη σύγκληση του ΣΔ ο Χρ. Δερβένης, γνωστό στέλεχος του Σημιτικού «εκσυγχρονισμού» στο χώρο της Υγείας, πρότεινε την πειθαρχική δίωξη του Ελ. Ανευλαβή στη συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, μια πρόταση που διαγράφτηκε μετά από απαίτηση των άλλων μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Συνολικά, βέβαια, η πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου υιοθετεί τον υποκριτικό κυβερνητικό ισχυρισμό ότι «εκτέθηκε» το νοσοκομείο απ' τις δηλώσεις του Ελ. Ανευλαβή, ισχυρισμός που υιοθετήθηκε απ' τους συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στο Σωματείο Εργαζομένων. Μάλιστα, στην Πενταμελή Επιτροπή των γιατρών της ΕΙΝΑΠ πρωταγωνιστικό ρόλο για την απόφαση έπαιξε συνδικαλιστικό στέλεχος του Συνασπισμού με τη συνδρομή συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και άλλων δυνάμεων.

Προχτές ο διοικητής του νοσοκομείου, Β. Κανελλόπουλος, έλεγε στους δημοσιογράφους ότι στη χτεσινή συνεδρίαση θα συμμετείχαν το Σωματείο και η Πενταμελής Επιτροπή των γιατρών της ΕΙΝΑΠ που τελικά δεν παραβρέθηκαν καθώς περιορίστηκαν σε ένα υπόμνημα το οποίο κατέθεσαν προχτές και λίγο-πολύ συνάδει με την αντίληψη της διοίκησης. Με τη στάση τους αυτή έδειξαν την απροθυμία τους να αντισταθούν στη συνολικότερη πολιτική χυδαιοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση με την εμπορευματοποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις στα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ