Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Γεμάτο ράντζα και σε υπολειτουργία

Τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών στις δύο παθολογικές κλινικές τη στιγμή που μένει ανεκμετάλλευτο το 35% της δυναμικότητας των κλινών

Σε όλα τα νέα νοσοκομεία μεγάλο μέρος των κρεβατιών δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας απ' τα 643 κρεβάτια, αξιοποιούνται μόνο τα 415
Σε όλα τα νέα νοσοκομεία μεγάλο μέρος των κρεβατιών δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας απ' τα 643 κρεβάτια, αξιοποιούνται μόνο τα 415
Με ράντζα γέμισαν οι διάδρομοι των δύο παθολογικών κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας - η Πανεπιστημιακή και του ΕΣΥ - καθώς τις τελευταίες μέρες πενήντα περίπου ασθενείς στοιβάχτηκαν εκεί λόγω έλλειψης κρεβατιών. Το φαινόμενο με τα ράντζα παρουσιάζεται συχνά το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα τις μέρες των εφημεριών του νοσοκομείου. Κι ενώ οι ασθενείς υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία στα ράντζα της ντροπής, την ίδια ώρα το 35% της δυναμικότητας του νοσοκομείου σε κλίνες παραμένει ανεκμετάλλευτο, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, όπως νοσηλευτικό και ιατρικό. Εξαιτίας της έλλειψης πανεπιστημιακής γαστρεντερολογικής κλινικής, πολλοί ασθενείς με γαστρεντερολογικά προβλήματα νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική.

Εξι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με τυμπανοκρουσίες και ψεύτικες υποσχέσεις περί πλήρους ανάπτυξης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, από τα 643 κρεβάτια του Πανεπιστημιακού, αξιοποιούνται μόνο τα 415. Επίσης, από τις 933 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, έχουν καλυφθεί μόνο οι 650, ενώ άλλα 158 άτομα απασχολούνται μέσω του περιβόητου προγράμματος «Stage». Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως στην ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν μόνο 8 από τις 24 κλίνες. Επίσης, οι κλινικές του ΕΣΥ μένουν χωρίς γιατρούς. Μάλιστα, αν και σε κάποιες απ' αυτές έχουν προκηρυχτεί θέσεις, η διαδικασία των προσλήψεων δεν προχώρησε παρά τις υποσχέσεις που έδωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη «σκυτάλη» εφαρμογής της ανθυγιεινής πολιτικής από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, που τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση του Πανεπιστημιακού. Ιδιαίτερη είναι η υποκρισία των Θεσσαλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων κάποιοι ήταν υπουργοί στις κυβερνήσεις του κόμματός τους - όπως ο Εκτ. Νασιώκας, πρώην υφυπουργός Υγείας.

Η πορεία του Πανεπιστημιακού θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη που συγκαλείται στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, με τη συμμετοχή των βουλευτών της Θεσσαλίας, του περιφερειάρχη και των νομαρχών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.

Η λειτουργία του Πανεπιστημιακού ξεκίνησε, το Σεπτέμβρη του 1999, βιαστικά και πρόχειρα από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προς άγραν ψήφων.

Βεβαίως, για το πρόβλημα των ράντζων εκτός από τις σοβαρές και πολλές ελλείψεις, εξίσου σοβαρή αιτία είναι και η πλήρης υποβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς τα περιφερειακά ιατρεία δε λειτουργούν, τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, ενώ Αστικά Κέντρα Υγείας δεν υπάρχουν και, ταυτόχρονα, ο κόσμος αδυνατεί οικονομικά να πληρώσει ιδιώτες. Κι όλοι αναγκάζονται, για προβλήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Υγεία, να συσσωρεύονται στα νοσοκομεία, ακόμα και στο Πανεπιστημιακό, που πρέπει να παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη. Ετσι, υπάρχει και η συνεχής συσσώρευση ασθενών είτε στα εξωτερικά ιατρεία, είτε στις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα ράντζα, που είναι η κορυφή του παγόβουνου. Και το μεγάλο πρόβλημα, βεβαίως, είναι πως δεν μπορεί να παρέχει σωστή και υψηλού επιπέδου τριτοβάθμια περίθαλψη όταν οι ασθενείς στοιβάζονται στα ράντζα και οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ...απώτερο μέλλον παραπέμπει η κυβέρνηση την επίλυση των προβλημάτων (2017-12-02 00:00:00.0)
Κάτω από το όριο ασφαλείας η λειτουργία στις εφημερίες (2015-01-30 00:00:00.0)
Νοσηλείες σε ράντζα και χωρίς κουβέρτες! (2013-04-03 00:00:00.0)
Υποσχέσεις εντυπωσιασμού! (2005-02-02 00:00:00.0)
Εμφραγματίες ασθενείς σε ράντζα στο «Σισμανόγλειο!» (2005-01-14 00:00:00.0)
Αδειες κλινικές με φόντο τα ράντζα! (2002-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ