Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Μπαράζ παραπομπών

Τέσσερις δικαστές παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της απόλυσης. «Αλώνιζε» τα δικαστήρια ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης, ο οποίος - όπως προκύπτει - επέβαλε δικαστικές αποφάσεις

Η μπόχα που αναδίνεται το τελευταίο διάστημα, από όσα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας για τα δρώμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης, συγκλονίζει την κοινή γνώμη.

Η ηγεσία της Δικαιοσύνης κάτω από την πίεση των γεγονότων απαντά με την παραπομπή, σε πρώτη φάση, τριών δικαστικών λειτουργών στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, καθώς και τη συμπληρωματική δίωξη ενός άλλου.

Πρόκειται για τον αντεισαγγελέα Εφετών Ν. Αθανασόπουλο, την πρωτοδίκη Αντ. Ηλία και την επίσης πρωτοδίκη Π. Τσεβή. Επίσης, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης έχει παραπεμφθεί και ο πρόεδρος Πρωτοδικών Λ. Στάθης, ο οποίος δε φέρεται να εμπλέκεται σε κυκλώματα, αλλά έχει παραπεμφθεί για άλλα αδικήματα.

Ο κατάλογος, όμως, με τους επίορκους δικαστές αυξάνεται διαρκώς και είναι σίγουρο ότι θα επακολουθήσει και άλλος γύρος, όπου θα κληθούν να δώσουν λόγο δικαστικοί λειτουργοί στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διεξάγεται στον Αρειο Πάγο.

Ο Κ. Κάπος, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε χτεσινή δήλωσή του αναφέρει ότι θα γίνει η κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης. «Δε θα διστάσουμε μπροστά σε κανένα εμπόδιο», αναφέρει και σε «κανένα αριθμό επίορκο δικαστών». Παράλληλα, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός είπε ότι η Δικαιοσύνη μόνη της μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της.

Πάντως, παρόλη την... αισιοδοξία του προέδρου του Αρείου Πάγου για την κάθαρση, αυτά που βγήκαν στη δημοσιότητα από την παραπομπή στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου των επίορκων δικαστικών λειτουργών θυμίζουν Μεσαίωνα. Οταν - για παράδειγμα - παρουσιάζεται ένας ρασοφόρος, ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης, να αλωνίζει κυριολεκτικά το χώρο της Δικαιοσύνης και να «επιβάλλει» δικαστικές αποφάσεις...

Ειδικότερα, από το κατηγορητήριο των τεσσάρων δικαστικών λειτουργών που παραπέμπονται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχουμε τα εξής:

Η πρωτοδίκης Αν. Ηλία φέρεται να πετυχαίνει την αντικατάσταση συναδέλφου της στην εκδίκαση υπόθεσης μεταξύ Ι. Γιοσάκη και του καθηγητή Θεολογίας Ξ. Παπαχαραλάμπους, με αποτέλεσμα να τον αναπληρώνει αυτή και τελικά να εκδίδει ευνοϊκή απόφαση υπέρ του αρχιμανδρίτη. Επίσης, σε άλλη μήνυση του Ι. Γιοσάκη κατά του Ξ. Παπαχαραλάμπους συμμετέχει και πάλι στη σύνθεση του δικαστηρίου, όπου ο Ξ. Παπαχαραλάμπους και πάλι καταδικάζεται κατά πλειοψηφία. Αλλο παράδειγμα για το πώς απονέμεται η Δικαιοσύνη είναι το ότι και πάλι η Αν. Ηλία επεδίκασε αποζημίωση 480.000 ευρώ για όχι ιδιαίτερα βαρύ τροχαίο, ενώ δικηγόρος σ' αυτή την υπόθεση ήταν ο δικηγόρος του Ι. Γιοσάκη. Μάλιστα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Αν. Ηλία φιλοξενήθηκε από τον αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Σικάγο, αποσπώντας από ομογενείς οικονομικές ενισχύσεις για... κοινωνικούς σκοπούς.

Ανάλογη στάση επέδειξε και η πρωτοδίκης Π. Τσεβή, η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο επέδειξε μεροληπτική στάση υπέρ Γιοσάκη στη διαμάχη του με το μητροπολίτη Ηλείας. Η εν λόγω δικαστική λειτουργός δε φείδεται εγκωμιαστικών σχολίων για τον Γιοσάκη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η προσφορά του ως ιερατικού λειτουργού και ως επιστήμονος κληρικού στην Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων είναι αξιόλογος». Η ίδια δικαστική λειτουργός ελέγχεται ότι σε υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων μεταξύ Γιοσάκη και μητροπολίτη Ηλείας δε δήλωσε κώλυμα ως όφειλε. Να σημειωθεί ότι η Π. Τσεβή με πρόσκληση του Ι. Γιοσάκη μετέβη στην Αλεξάνδρεια στην τελετή ενθρόνισης του πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Επίσης, ο αντεισαγγελέας Ν. Αθανασόπουλος εγκαλείται για ανάμειξη υπέρ του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και εις βάρος του μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμου στις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Κατηγορείται ότι επέδειξε μαζί με τον Ι. Γιοσάκη πλαστό έγγραφο στον Ιερώνυμο για δήθεν επαπειλούμενη ποινική δίωξη εναντίον του.

Επίσης, για τον Λ. Στάθη ασκήθηκε συμπληρωματικά δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας. Τέλος, σε χτεσινές δηλώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το κόμμα του θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση σε κάθε προσπάθεια κομματισμού και πώς θα υποστηρίξει κάθε θετικό μέτρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πειθαρχικές διώξεις εναντίον Ποταμιάνου και Λαμπροπούλου (2005-11-09 00:00:00.0)
Δεν παύτηκαν οι Ποταμιάνος και Λαμπροπούλου (2005-06-25 00:00:00.0)
Εμπλέκεται και ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου; (2005-06-15 00:00:00.0)
Αναμένονται 50 μεταθέσεις δικαστών (2005-03-05 00:00:00.0)
Οι πρώτοι κατηγορούμενοι (2005-02-17 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η υπόθεση Πειραιά (2005-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ