Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Τα παραδικαστικά κέντρα αντιστέκονται στην «κάθαρση»

Ευθεία παραδοχή των φαινομένων διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης και από τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Σωτ. Μπάγια, που χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής - όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τον εσωτερικό έλεγχο της Δικαιοσύνης - μίλησε για παραδικαστικά κυκλώματα, αφήνοντας αιχμές για τηλεφωνικές απειλές!

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα παράκεντρα άσκησης παραδικαστικής εξουσίας θα αντισταθούν στην αυτοκάθαρση της Δικαιοσύνης και έχω ενδείξεις ότι αντιστέκονται». Απαντώντας, μάλιστα, σε διευκρινιστική ερώτηση, δήλωσε ότι «το να σας πω ότι δέχτηκα απειλητικό τηλεφώνημα, δε σημαίνει και κάτι». Οσον αφορά στα αίτια του φαινομένου, ο Σ. Μπάγιας αναφέρθηκε στην «υποβάθμιση της Δικαιοσύνης» από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας και στην «κάλυψη των ελεγκτικών κενών από τα Μέσα Επικοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Αχιλλέας Ζήσης τάχθηκε υπέρ του αυτοδιοίκητου σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, υποστήριξε ότι ο έλεγχος των δικαστικών πρέπει να ξεκινά από τη σχολή δικαστών.

Στο μεταξύ, με την ταυτόχρονη ακρόαση των προέδρων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κύκλο επαφών, με γενικό αντικείμενο την ...κρίση των θεσμών. Η απόφαση πάρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας, αλλά και το χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη ζήτησε «να ανοίξουμε μια πολιτική συζήτηση για το σύστημα», αφού στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «δεν είμαστε επιταχυντές αυτοκάθαρσης»! Ο Β. Πολύδωρας χαρακτήρισε άμεση της αντίδραση της κυβέρνησης για τα θέματα της Δικαιοσύνης και εκθείασε την ...προτροπή της για αυτοκάθαρση στην Εκκλησία. Για «γενικευμένη διαφθορά που έχει επίδραση στους θεσμούς» μίλησε ο Γ. Κεφαλογιάννης, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «δε λειτουργεί το δίκτυο των ανεξάρτητων αρχών», ενώ «τα δικαιοκρατικά όργανα κινούνται με βάση την επικαιρότητα και τα ρεύματα της κοινής γνώμης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ