Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ
Σε άλλη «περιοδεία» στην Αθήνα

«Δεδομένη» θεωρεί η Ουάσιγκτον τη συμμόρφωση και συστράτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τα σχέδιά της στην ευρύτερη περιοχή. Αυτός είναι όπως φαίνεται και ο κυριότερος λόγος που η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δε συμπεριέλαβε την Αθήνα στους σταθμούς της πρόσφατης «ευρωπαϊκής περιοδείας» της.

Η παραπάνω εκτίμηση προκύπτει από τα όσα είπε χτες η βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ελίζαμπεθ Τζόουνς, η οποία, επιχειρώντας να παρηγορήσει τους εγχώριους αμερικανόδουλους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής επίσκεψης της Κ. Ράις στην Αθήνα. Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ήταν στο πρόγραμμα της πρώτης ευρωπαϊκής της περιοδείας, αφού η Ράις έπρεπε να βρεθεί σε πιο «δύσκολες περιοχές».

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ε. Τζόουνς είπε ακόμα ότι η Κ. Ράις επισκέφθηκε περιοχές «όπου υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες», ενώ αναφερόμενη στην επίσκεψή της στην Τουρκία, εξήγησε: «Εκεί είχαμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα άμεσα ζητήματα που αφορούν το Ιράκ».

Ερωτηθείσα εάν το κλίμα αντιαμερικανισμού έπαιξε ρόλο στο να μην έρθει στην Αθήνα, η Ε. Τζόουνς το απέρριψε κατηγορηματικά.

Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Αμερικανίδα αξιωματούχος εγκωμίασε τις προσπάθειες των κυβερνήσεων Αθηνών - Αγκυρας για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον εποικοδομητικό ρόλο που έπαιξε η Αθήνα στην απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας.

«Οι ΗΠΑ έχουν εμπιστοσύνη στις πολύ ικανές ηγεσίες που υπάρχουν στις δύο χώρες για την επίλυση των προβλημάτων σε διμερή βάση» τόνισε.

Παράλληλα υπεραμύνθηκε της απόφασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συνοδέψει με εκπρόσωπό του ομάδα Αμερικανών επιχειρηματιών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου: «Πιστεύουμε ότι η ενέργεια αυτή είναι ενδεδειγμένη, όπως και κάθε ενέργεια που στοχεύει στην ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και τον περιορισμό του χάσματος στις δύο πλευρές του νησιού».

Ερωτηθείσα εάν πρόκειται να υπάρχει σύντομα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού, η κυρία Τζόουνς απάντησε με νόημα ότι «εγώ θα έπρεπε να σας ρωτήσω».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από τους πολίτες όλης της Κύπρου, τις ηγεσίες τους, την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Αμερικανίδα επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η χώρα της υποστήριξε το «σχέδιο Ανάν».

«Η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από τους ανθρώπους που ζουν στην Κύπρο. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να το επιθυμεί ο λαός», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ