Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΟΙ
Τους πήρε ο πόνος...

Εβγαλαν χτες μια υποκριτική ανακοίνωση εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων τους

Δεν έχει όριο η υποκρισία των καπνεμπόρων - μεταποιητών. Σε μια συνολική αντιαγροτική πολιτική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων Καπνού, εκφράζει με ανακοίνωσή του την ανησυχία του, επειδή η αποσύνδεση των επιδοτήσεων θα έχει επιπτώσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και θα διαταράξει σοβαρά τον παραγωγικό ιστό μεγάλου μέρους της ελληνικής υπαίθρου.

Η αλήθεια είναι αυτή. Ομως οι καπνέμποροι δε διαφωνούν με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που είναι οι αιτίες αυτών των προβλημάτων. Χρησιμοποιούν επιλεκτικά και συμφεροντολογικά μια τέτοια επιχειρηματολογία, «πατάνε» πάνω στους καπνοπαραγωγούς, τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα του καπνού και τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στην ελληνική ύπαιθρο, για να στηρίξουν τα δικά τους ασύδοτα κερδοσκοπικά συμφέροντα. Και τα επιχειρήματα, που κινούνται στο πλαίσιο των ολέθριων αποφάσεων της νέας ΚΑΠ και φτάνουν μόνο στο ποσοστό σύνδεσης και αποσύνδεσης στον καπνό, δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Ούτε ότι άλλες χώρες της ΕΕ όπως π.χ. η Γερμανία όρισαν 60% συνδεμένη ενίσχυση, είναι πειστικά. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη δημιουργία κλίματος και επίτευξης των σχετικών επιδιώξεων των καπνεμπόρων.

Παράλληλα οι καπνέμποροι έχουν όλους τους κοινοτικούς κανονισμούς με το μέρος τους, αφού από το 2006 καταργείται μέχρι και η παρουσία των τριμελών επιτροπών στα ΑΚΑ... αλλά θέλουν και τη σύνδεση της επιδότησης με την υπογραφή συμβολαίων, σε ορισμένες ποικιλίες. Βέβαια η Κομισιόν και η Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ διαμηνύουν πως το ποσοστό αποσύνδεσης θα είναι ίδιο για όλη τη χώρα και όλες της ποικιλίες, έτσι όπως ορίζει η νέα ΚΑΠ και ο οριζόντιος κανονισμός 1782/2003, με τον οποίο κατά τ' άλλα δε διαφωνούν οι καπνέμποροι. Ετσι οι καπνέμποροι ασκούν και ολίγη επικοινωνιακή πίεση στην κυβέρνηση.

Είναι σίγουρο πως από την καλλιέργεια του 2006 που ξεκινά η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για τα καπνά, οι καπνοπαραγωγοί θα διαπιστώσουν πάλι πόσο χαμένοι βγαίνουν. Είναι σίγουρο επίσης πως τα νέα μέτρα της ΕΕ θα οδηγήσουν την καπνοκαλλιέργεια στη δραματική συρρίκνωση. Ομως είναι εξοργιστικό και το γεγονός ότι οι καπνέμποροι εδώ και δύο χρόνια έχουν ξεφτιλίσει τις τιμές στα καπνά, εξωθώντας τους καπνοπαραγωγούς στο να ζητούν επειγόντως τις νέες επιδοτήσεις - προνοιακά επιδόματα και να σταματήσουν να παράγουν και να παιδεύονται τζάμπα.

Για παράδειγμα, στα «Βιρτζίνια» η εμπορική τιμή ήταν πριν τρία χρόνια 1 ευρώ το κιλό και φέτος οι καπνέμποροι δίνουν και τιμές που είναι 16 λεπτά το κιλό! Αλλά και στις λεγόμενες «ποιοτικές» ποικιλίες, όπως π.χ. τα «Κατερίνης», οι καπνέμποροι δίνουν φέτος μικρότερες τιμές (2,17 ευρώ φέτος από 2,26 ευρώ πέρσι). Είναι λοιπόν φανερό πως με αυτά που κάνουν θα διώξουν μια ώρα αρχύτερα τους καπνοπαραγωγούς από την παραγωγή. Και με αυτά τα φτηνά τερτίπια δε θα σώσουν ούτε τα δικά τους «μαγαζιά» γιατί οι πολυεθνικές δε χρειάζονται πλέον και πολλούς πολλούς μεσίτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ