Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Ετοιμη για τη νέα επίθεση η κυβέρνηση

Το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε να ταυτιστεί με τις βαθιά αντιλαϊκές και αντεργατικές κατευθύνσεις για την αναθεώρηση της στρατηγικής

Πανέτοιμη να θέσει σε εφαρμογή τα, ακόμη πιο σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα που θα προκύψουν από την αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, μετά την εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 21 Μάρτη, δηλώνει η κυβέρνηση. «Ο στόχος της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας μας, ειδικότερα, δεν μπορεί πια να καταγράφεται σαν ευχολόγιο», αναφέρεται σε σχετικό κείμενο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο παρουσιάστηκε χτες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ). Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας τόνισε με τη σειρά του ότι οι στόχοι του υπουργείου συνάδουν με τις κατευθύνσεις της πρόσφατης ανακοίνωσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόσο.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, τόσο του υπουργού Ανάπτυξης, όσο και του υφυπουργού Οικονομίας Χ. Φώλια, της προϊσταμένης του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Ε. Λουρή και του Ελληνα αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου Δ. Ράλλη, τα αμέσως επόμενα χρόνια η Ελλάδα και συνολικά τα 25 κράτη μέλη θα υλοποιήσουν μια συντονισμένη, με σαφείς ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους απαρέγκλιτη πολιτική για την επίτευξη της αναθεωρημένης αντιλαϊκής στρατηγικής. Κι αυτό θα γίνει παρ' όλο που αναγνωρίζεται ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «δύσκολα εφαρμόσιμες» και η επίτευξη των στόχων «ανέφικτη» για ορισμένους!!!

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΑΑ επαναδιατυπώθηκαν οι κατευθύνσεις για: Πλήρη απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών. Ανταγωνιστικότητα του δημόσιου τομέα! Πάταξη της πολυνομίας. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που «καινοτομούν». Προώθηση της επιχειρηματικής Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μείωση των διοικητικών φραγμών (εθνικών και διακρατικών) για τις επιχειρήσεις. «Υγιείς» δημοσιονομικές πολιτικές. Πολύ συγκεκριμένα, στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, όπως τις διατύπωσε η Ε. Λουρή, αναφέρεται ο στόχος για «εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας» και «αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και επιχειρήσεων, καθώς και της ευελιξίας της αγοράς εργασίας». Κατευθύνσεις που παραπέμπουν σε αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αφαίρεση κι άλλων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καταλήστευση των εργαζομένων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Στις τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων, που ακολούθησαν τις εισηγήσεις, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια των βιομηχάνων για την κατάργηση του μέτρου περί «αφορολόγητου αποθεματικού». Πρώτος μίλησε και έθιξε το θέμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, που μάλλον θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί για πολύ πιο σημαντικά για τους ΕΒΕ φορολογικά θέματα. «Δραματικό» χαρακτήρα είχε η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλου, ο οποίος μίλησε για «δυσάρεστη έκπληξη» και ζήτησε την επέμβαση του Δ. Σιούφα για τη μη κατάργηση της διάταξης που αποτελεί και το ...«μοναδικό κίνητρο επενδύσεων»! Κι αυτό, όταν με το πρόγραμμα ΕΠΑΝ και τον «αναπτυξιακό» νόμο, το φορολογικό, το νόμο περί αδειοδοτήσεων και τόσα ακόμη μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα γίνεται αποδέκτης τεράστιων ποσών και διευκολύνσεων! Εξάλλου, στο... μάλωμα του ΣΕΒ και ο Δ. Σιούφας κάπως έτσι απάντησε εμφανώς... θιγμένος.

«Διάλογος» για το ωράριο

Ο Δ. Σιούφας ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το πλαίσιο διαλόγου για το ωράριο των καταστημάτων, σε μια συζήτηση όμως που θα επεκταθεί και στο «παραεμπόριο» και σε χωροταξικά ζητήματα! Ο υπουργός επανέλαβε τα «περί εξαντλητικού διαλόγου» πριν τη λήψη αποφάσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται «εθνικό ωράριο»! Μπροστά στην «ταφόπλακα» που ετοιμάζει για τους μικρούς ΕΒΕ η κυβέρνηση, ο Δ. Ασημακόπουλος προβληματίστηκε για το αν θα «ωφεληθούν» οι μικρές επιχειρήσεις και προεξόφλησε τη συμμετοχή της οργάνωσής του στη διαδικασία!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάρτε πίσω την «απελευθέρωση»(2005-07-14 00:00:00.0)
Προετοιμασία εδάφους(2005-05-18 00:00:00.0)
Ενίσχυση του «ανταγωνισμού» με διεύρυνση της ασυδοσίας(2005-01-11 00:00:00.0)
Προσήλωση στους στόχους της Λισαβόνας(2004-11-23 00:00:00.0)
Εκθέσεις και νομοθετήματα(2004-09-15 00:00:00.0)
Στην ίδια ρότα(2004-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ