Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Εγκύκλιος για τις άδειες

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Απασχόλησης για το νέο τρόπο χορήγησης και υπολογισμού της ετήσιας άδειας μετ' αποδοχών των εργαζομένων, όπως αυτά προβλέπονται από το νόμο 3302/04.

Με το προηγούμενο σύστημα ο εργαζόμενος έπρεπε να συμπληρώσει δεκάμηνη συνεχή υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη προκειμένου να πάρει ολόκληρη την ετήσια άδειά του. (Η ετήσια άδεια για τους νεοπροσλαμβανόμενους είναι 20 ημέρες για πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία και 24 για εξαήμερη. Στο δεύτερο και το τρίτο έτος απασχόλησης η ετήσια άδεια αυξάνεται κατά μία ημέρα).

Με το νέο σύστημα καταργείται η υποχρέωση του εργαζόμενου να συμπληρώσει δεκάμηνη συνεχή υπηρεσία για να πάρει άδεια και μπορεί να πάρει τμήμα της άδειάς του ανάλογα με το το χρόνο απασχόλησής του στον εργοδότη. Ετσι, εάν ένας εργαζόμενος δικαιούται συνολικά 24 ημέρες ετήσια άδεια μπορεί ανά μήνα εργασίας να πάρει δύο ημέρες άδεια με αποδοχές. Επίσης, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει το σύνολο της άδειας που δικαιούται ο μισθωτός μέχρι και το τέλος του κάθε ημερολογιακού έτους (μέχρι 31 Δεκέμβρη). Σε περίπτωση μη χορήγησης λόγω υπαιτιότητας του εργοδότη ο τελευταίος υποχρεούται να καταβάλλει στον μισθωτό τις αντίστοιχες αποδοχές άδειας προσαυξημένες κατά 100%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ