Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα ώθηση του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία

Μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές ψηφίστηκε «επί της αρχής» το νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

Ως ένα ακόμη βήμα για την ιδιωτικοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας καταψήφισε χτες το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όπου, μεταξύ των άλλων, προβλέπει οργανωτικές αλλαγές και το θεσμό του επικουρικού προσωπικού. Ο προτεινόμενος νόμος ψηφίστηκε «επί της αρχής» μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Το νομοθέτημα κινείται στην κατεύθυνση των κυβερνητικών επιλογών για «αλλαγή των διοικήσεων των υγειονομικών μονάδων» και «την παραπέρα προώθηση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης. Αναφερόμενος στην κατάργηση του Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥΠ) και τη δημιουργία των Διοικήσεων Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ), ο Π. Κοσιώνης σημείωσε ότι πρόκειται για «υπερσυγκεντρωτισμό», λέγοντας ότι «αν κοιτάξει κανείς τις αρμοδιότητες του διευθυντή είναι η μονοπρόσωπη εξουσία που ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα. Εγκρίνει επικουρικό προσωπικό, προσλαμβάνει το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο». Παράλληλα, έκανε λόγο για ιδιωτικοποίηση, τονίζοντας πως «ο διοικητής της ΔΥΠΕ, σε συνεργασία με άλλους διοικητές, μπορεί να συστήσει Ανώνυμες Εταιρίες για τη μελέτη, την κατασκευή ή τη συντήρηση κτιριακών υποδομών, εξοπλισμού, τη διενέργεια διαγωνισμού για τη σύναψη συμβάσεων, για υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων». Τέλος, όσον αφορά στις επικουρικές θέσεις στο χώρο της Υγείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «δε γίνεται καμιά προσπάθεια για την κάλυψη των τεράστιων ελλειμμάτων που υπάρχουν σε θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού», αντίθετα «αυτός που θα πάει να δουλέψει σε νοσοκομείο χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί στις καινούριες συνθήκες που έχουν σχέση με τη ζωή και την υγεία του άλλου, αλλά ώσπου να προσαρμοστεί θα φύγει».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης μίλησε για υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, αναφερόμενος σε «μια μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στο χώρο της Υγείας». Οσον αφορά στο θέμα του προσωπικού και των ελλείψεων, δήλωσε ότι «είναι δεμένα τα χέρια του οποιουδήποτε υπουργού Υγείας, λόγω της διαδικασίας πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ». Οσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του επέκριναν την κυβέρνηση για προσπάθεια «κομματισμού» του χώρου της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ