Παρασκευή 25 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπομονή συνιστά ο Δ. Χριστόφιας

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αποδοκίμασε όσους πιέζουν την κυβέρνηση να κάψει τις γνωστές θέσεις της για τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και συνέστησε υπομονή.

Μιλώντας κατά την επιστροφή του από πολυήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε «εκείνους που βιάζονται στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό να τα βάζουν με την ελληνική κυπριακή πλευρά, για τη στάση της στο Κυπριακό, με τρόπο λίγο περίεργο, να αντιληφθούν ότι προβληματίζουν αλλά και να προβληματιστούν και οι ίδιοι».

Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε επίσης την αντιπολίτευση να αναμένει τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα στον πρόεδρο Παπαδόπουλο να κάμει περίληψη των κοινών θέσεων και απόψεων που εκφράστηκαν από τα Κόμματα, προτού αναληφθούν πρωτοβουλίες από τα Ηνωμένα Εθνη. Επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες εάν δε γίνει και η τελευταία εκλογή στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο κ. Χριστόφιας τόνισε την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, «αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μεθοδεύσεις από το εξωτερικό».

Είπε ακόμη ότι «όσοι πολιτικοί μεταβαίνουν στο εξωτερικό θέτουν τις βασικές αδυναμίες του σχεδίου Ανάν και γι' αυτό δεν πρέπει να πλειοδοτούν τώρα ποιος λέει περισσότερα».

Αυτό που αρκεί, είπε, «είναι να δείχνουμε με τις πράξεις και τη δράση μας στο εσωτερικό μέτωπο ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε».

Οσον αφορά στην επίσκεψή του στην Αυστραλία, εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των επαφών του, λέγοντας ότι υπήρξε κατανόηση για τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυπριακή πλευρά είπε «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν. Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας τον διαβεβαίωσε ότι δε θα αποσύρει το απόσπασμά της από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ, νέα σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή παρατήρηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση από την Τουρκία δε συνιστά και επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κατηγόρησε και πάλι το ΔΗΣΥ για καταστροφική αντιπολίτευση.

Η αντιπαράθεση σημειώθηκε στη διάρκεια τηλεοπτικού προγράμματος του ΡΙΚ, κατά το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι οι πιέσεις προς την Τουρκία για την υπογραφή του πρωτοκόλλου αυξάνονται και ότι η Αγκυρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε ότι η Τουρκία δε θα έχει κανένα πρόβλημα να υπογράψει το πρωτόκολλο και ότι «η υποχρέωση της Τουρκίας για υπογραφή δε λύει και το κυπριακό πρόβλημα, που για να γίνει χρειάζεται η ανάληψη ενεργειών». «Το μόνο που θα γίνει μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Αγκυρα είναι να γεμίσει σε λίγους μήνες η Κύπρος με τουρκικά προϊόντα», είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Χρυσοστομίδης κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι μόνο λεκτικά υποστηρίζει την κοινή προσπάθεια, αφού «στο εσωτερικό ασκεί καταστροφική αντιπολίτευση». Χαρακτήρισε σοβαρή την κατηγορία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραπλανά το λαό και διερωτήθηκε με ποιο τρόπο ο ΔΗΣΥ εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον με την τακτική που ακολουθεί.

«Φαίνεται ότι ο ΔΗΣΥ άρχισε προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2006», είπε ο Εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοστομίδης διερωτήθηκε εάν κατά τα δέκα χρόνια διακυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη έφυγε έστω κι ένας έποικος ή Τούρκος στρατιώτης και υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε τότε οδήγησε στο σχέδιο Ανάν. Ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι στα δέκα χρόνια που κυβέρνησε τον τόπο ο Γλαύκος Κληρίδης έκανε πραγματικότητα το όραμα ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιδεικνύει σεβασμό σε όσους κυβέρνησαν με υπευθυνότητα τον τόπο.

Δηλώσεις Ομήρου

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε αδιανόητο το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποδεχτεί δυσμενή διάκριση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υπογραφή του πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης. Ο κ. Ομήρου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ξεκαθαρίσει στην Αγκυρα ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου πρέπει να καλύπτει ισότιμα και τις δέκα νέες χώρες - μέλη.

Είναι φανερό, πρόσθεσε, ότι ο κ. Ερντογάν αναζητεί προσχήματα και προφάσεις εν αμαρτίαις για να μη δώσει αναγνώριση στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή να μην τηρήσει τα όσα δεσμεύτηκε στις 17 Δεκέμβρη του 2004.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη ότι «με σαφήνεια πρώτα εμείς και μετά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι τυχόν επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης, κατά τρόπον που θα συνιστά δυσμενή διάκριση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αποτελεί κώλυμα για την Τουρκία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις τρεις Οκτωβρίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ