Παρασκευή 25 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Νέα σχέση» «ονειρεύεται» η Αθήνα

Με στόχο να «αποκαταστήσει μια νέα ισορροπία στις σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον», όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικές πηγές, ξεκινά σήμερα την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

Οπως υποστηρίζουν πηγές στο ελληνικό ΥΠΕΞ, στον ένα χρόνο κυβέρνησης από τη ΝΔ παρατηρήθηκαν κάποιες δυσλειτουργίες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η αφετηρία αυτών των δυσλειτουργιών εντοπίζεται στην ουδέτερη στάση που κράτησε η κυβέρνηση απέναντι στο «σχέδιο Ανάν» και στην απροθυμία της να πιέσει τη Λευκωσία για να δημιουργηθεί ένα κλίμα υπέρ της προτεινόμενης λύσης στο δημοψήφισμα.

Εκτοτε η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε φιλότιμα να διαλύσει τις «παρεξηγήσεις» με τους Αμερικανούς, προσπαθώντας να εναρμονιστεί με την πολιτική της Ουάσιγκτον. Παρά την προσπάθεια, πάντως, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και υπ' αυτή την έννοια η επίσκεψη του Πέτρου Μολυβιάτη χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους «κρίσιμης πολιτικής σημασίας».

Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, πέρα από αυτά των προμηθειών για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που έχουν προ πολλού τακτοποιηθεί, είναι: Τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το πρόβλημα με τα Σκόπια, το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτών των θεμάτων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να έχει κατά νου την εντολή που έχει από τον πρωθυπουργό για εξομάλυνση των όποιων τριβών στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Κάτι τέτοιο, προφανώς, δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού:

  • Για το Κυπριακό είναι γνωστή η επιθυμία της Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση να ρυμουλκήσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο πλησιέστερα στο «σχέδιο Ανάν»
  • Για την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, η Αθήνα αναμένει (μάλλον μάταια) από την Ουάσιγκτον να ασκήσει την επιρροή της στην ΠΓΔΜ να αποδεχτεί μια λύση σύνθετης ονομασίας
  • Για το τελικό καθεστώς του Κοσσόβου η Αθήνα έχει ήδη αποστείλει το μήνυμα πως μετακινείται προς τις αμερικανικές θέσεις μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας
  • Οσο για το πιεστικό - το τελευταίο διάστημα - αμερικανικό αίτημα για στρατιωτική συνδρομή στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ η Αθήνα ολοένα και περισσότερο δυσκολεύεται να αντισταθεί.

Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει να διαμορφώσει μια «νέα σχέση» με τους Αμερικανούς, στις συναντήσεις που θα έχει με την Αμερικανίδα ομόλογό του και άλλους παράγοντες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Τι είδους θα είναι αυτή η «νέα σχέση» θα φανεί πολύ σύντομα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ