Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρόταση για «άοπλη» απόσυρση από τη Γάζα

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες επί το ...έργον

Associated Press

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες επί το ...έργον
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την πρόταση να παραδώσουν οι έποικοι της Λωρίδας της Γάζας τον οπλισμό τους έκανε, χθες, ο ακροδεξιός βουλευτής Εφι Εϊτάμ, υπέρμαχος των εποίκων. Ο Εϊτάμ αιτιολόγησε την άποψή του, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δε θα είναι εύκολο να αποφευχθεί μια αιματοχυσία κατά τη διάρκεια της ισραηλινής αποχώρησης από την περιοχή, καθώς τα «πνεύματα είναι εξαιρετικά οξυμένα».

Η πρόταση του Εϊτάμ, όμως, έχει και ένα δεύτερο σκέλος, που προβλέπει ότι και οι Ισραηλινοί στρατιώτες που θα πάρουν μέρος στην επιχείρηση δε θα φέρουν βαρύ οπλισμό, αυτόματα όπλα κλπ. Η ισραηλινή ηγεσία απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση, που φέρεται να υποστηρίζεται από μερίδα της ηγεσίας των εποίκων.

Από την άλλη πλευρά, οι ισραηλινές αρχές στην Ιερουσαλήμ ανακοίνωσαν ότι δε θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση διαδήλωσης από τους εποίκους στην περιοχή του Ορους του Ναού, την πλατεία των Τεμένων δηλαδή, που είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ. Η διαδήλωση προγραμματίζεται για τις 10 Απρίλη και έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά της επικείμενης αποχώρησης από τη Γάζα. Ο επικεφαλής της ισραηλινής αστυνομίας κατέστησε σαφές ότι «λόγοι ασφαλείας δεν επιτρέπουν την πραγματοποίησή της». Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης «Μάρτυρες του αλ Ακσα» καθιστούσε σαφές ότι αν η συγκεκριμένη διαδήλωση γίνει στο Ορος του Ναού, τότε η οργάνωση θα πάψει να τηρεί την εκεχειρία στην οποία έχει συμφωνήσει.

Τέλος, αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες 20χρονος Παλαιστίνιος, που κρατείται ως μαχητικό μέλος της «Χαμάς», ομολόγησε ότι εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδο στη Συρία. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές και μίλησε για κατασκευασμένα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ