Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΖΙΑ
«Μην επιστρέφετε»

ΜΠΙΣΚΕΚ, ΜΟΣΧΑ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο «προσωρινός πρόεδρος και πρωθυπουργός», ηγέτης της λεγόμενης «επανάστασης της τουλίπας» ή «λεμονί επανάστασης» (διαλέγετε και παίρνετε), Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ, κάλεσε χτες τον (πρώην πλέον) πρόεδρο Ασκάρ Ακάεφ να «μην επιστρέψει» στη χώρα, προειδοποιώντας τον εμμέσως πλην σαφώς ότι η επιστροφή του θα προκαλούσε «σοβαρά επεισόδια... όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και σε όλη τη χώρα». Το θέμα της επιστροφής Ακάεφ τέθηκε τόσο από τον ίδιο, σε συνεντεύξεις που έδωσε σε ΜΜΕ της Ρωσίας -όπου έχει καταφύγει μετά την ανατροπή του την 24η Μάρτη - όσο και από τον Φέλιξ Κούλοφ, τον έτερο ισχυρό άνδρα της αντιπολίτευσης, που φαίνεται ότι θα ήθελε να επιστρέψει ο Ακάεφ για να υποβάλει και τυπικά παραίτηση, υποκύπτοντας έτσι και νομιμοποιώντας τη διάδοχη κατάσταση. Ο Ακάεφ είχε ουσιαστικά αναγγείλει ότι θα ήθελε να επιστρέψει, ενώ αιτιολόγησε τη φυγή του με το επιχείρημα ότι «απέτρεψε μια αιματοχυσία» στην Κιργιζία.

Κατά ενδιαφέροντα τρόπο, χτες, ο Κούλοφ εγκατέλειψε τη θέση του «συντονιστή» των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού, αιτιολογώντας την απόφασή του αυτή λέγοντας πως η κατάσταση «έχει σταθεροποιηθεί». Μάλλον όμως η κίνηση αφορά την πρόθεση του Κούλοφ να παίξει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, διεκδικώντας την πρωτοκαθεδρία από τον Μπακίεφ.

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία, που τεκμηριώνουν την αμερικανική ανάμειξη στις εξελίξεις στην Κιργιζία, είδαν χτες το φως της δημοσιότητας από τις σελίδες των «New York Times» -«International Herald Tribune»: Ανάμεσα στα τεχνάσματα τα οποία μετήλθαν οι Αμερικανοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, είναι η δημοσιοποίηση στοιχείων για «διαφθορά» του Ακάεφ, σε εφημερίδα χρηματοδοτούμενη από το «Freedom House», αμερικανική οργάνωση για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας», καθώς και η διάθεση 12 εκατ. δολαρίων το 2004 για την «προώθηση της δημοκρατίας» στη χώρα. Ακόμη, το ρεπορτάζ των εφημερίδων αναφέρει ότι όλοι οι «συνήθεις ύποπτοι» έπαιξαν ρόλο: το «National Endowment for Democracy», το «National Democratic Institute», το τοπικό αμερικανικό πανεπιστήμιο κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ