Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Ολιγοήμερη παράταση για Καράμι

Για ολοκλήρωση της συριακής αποχώρησης από το Λίβανο μέχρι τις εκλογές του Μάη, δεσμεύεται στον ΟΗΕ ο Σύρος ΥΠΕΞ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Για τα επόμενα εικοσιτετράωρα ανέβαλε την ανακοίνωση της παραίτησής του από τη θέση του εντολοδόχου πρωθυπουργού ο Ομάρ Καράμι. Ο Καράμι υποστήριξε ότι θα πρέπει, πρώτα, να ολοκληρώσει ένα νέο γύρο «διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς συμμάχους» του και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ.

Αναμένοντας τις πολιτικές αυτές κινήσεις, λιβανικές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωναν τις πληροφορίες περί «αναγκαστικής αδείας» που δόθηκε στον επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγό Ρέιμοντ Αζάρ. Αν και οι επίσημες πηγές υποστήριξαν ότι απλώς αποφασίστηκε «να τιμηθεί ο στρατηγός Αζάρ για την προσφορά με παροχή έκτακτων διακοπών», η γενική εκτίμηση είναι ότι η απομάκρυνσή του αποτελεί προσπάθεια ικανοποίησης του αιτήματος της αντι-συριακής αντιπολίτευσης, που ζητά αποπομπή όλων των υπευθύνων των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, ο Σύρος ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αντίγραφο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα, δεσμεύεται, εκ μέρους της Δαμασκού, ότι η αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις επικείμενες εκλογές του Μάη. Ανάλογες δεσμεύσεις αναλαμβάνει μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστριακό περιοδικό «News» και ο Σύρος Πρόεδρος. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ υποστηρίζει ότι «προτίθεται να συμμορφωθεί το ταχύτερο δυνατό με την απόφαση 1559 του ΟΗΕ, και να αποσύρει το σύνολο των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο». Προσθέτει, επίσης, ότι ουσιαστικά η συριακή απόσυρση άρχισε από το 2000.

Ο Ασαντ τονίζει ότι οι σχέσεις Δαμασκού - Βηρυτού θα παραμείνουν οι καλύτερες δυνατές και διευκρινίζει ότι «εξαιρετικές» ήταν και οι σχέσεις που διατήρησε μέχρι τέλους με τη Δαμασκό και ο δολοφονημένος πρώην πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι. Προαναγγέλλει ότι το 2005 «θα είναι χρονιά πολιτικών μεταρρυθμίσεων» για τη Συρία και καταλήγει ότι η χώρα του «μάχεται την τρομοκρατία και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Ιράκ».

Οπως έγινε γνωστό, στα τέλη της βδομάδας, επίκειται νέα συνάντηση μεταξύ Σύρων και Λιβανέζων διπλωματών, με θέμα το σχεδιασμό της δεύτερης φάσης, και τελικής, της αποχώρησης των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χθες, άρχισε η εγκατάλειψη ορισμένων συριακών θέσεων και από την κοιλάδα Μπεκάα, όπου είχαν αναδιπλωθεί πριν από μερικές μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ