Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ασυμφωνίες στο σχηματισμό κυβέρνησης

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον ΟΗΕ παράταση, τουλάχιστον, έξι μηνών για την παρουσίαση ενός πρώτου σχεδίου Συντάγματος εξετάζεται, πλέον, σοβαρά από τις ιρακινές πολιτικές παρατάξεις. Και αυτό γιατί δε διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ των νικητριών παρατάξεων των εκλογών της 30ής Γενάρη, για το σχηματισμό κυβέρνησης με αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η εκπόνηση σχεδίου Συντάγματος μέχρι τις 15 Αυγούστου, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Προς το παρόν, εκτός από τις διαβουλεύσεις, συνεχίζονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Στη Μοσούλη, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτικού φυλακίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ιρακινοί στρατιώτες, να τραυματιστούν άλλοι 8 (στρατιώτες και πολίτες) αλλά και να σκοτωθούν και οι 4 δράστες. Στην περιοχή Αμπού Γράιμπ, της Βαγδάτης, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που περνούσε αμερικανικό κομβόι, χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα. Νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, σε δρόμο που οδηγεί στην Καρμπάλα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πομπής εκατοντάδων σιιτών που κατευθύνονται προς την ιερή σιιτική πόλη για τη γιορτή αλ Αρμπαγίν, με την οποία ολοκληρώνεται το 40ήμερο πένθος της Ασούρα. Από την επίθεση σκοτώθηκε 1 προσκυνητής και τραυματίστηκαν 2.

Γνώριζαν...

Η διοίκηση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων γνώριζε πολύ καλά τις «μεθόδους» ανάκρισης που ακολουθούνταν στις διάφορες φυλακές σε βάρος Ιρακινών κρατουμένων. Αυτό υποστηρίζει η Αμερικανική Ενωση για τις Ατομικές Ελευθερίες, η οποία έδωσε χτες στη δημοσιότητα εσωτερικό μνημόνιο, με ημερομηνία Σεπτέμβρης 2003, στο οποίο αναφέρονται εκτενώς διάφορες «μέθοδοι» ανάκρισης, αρκετές από τις οποίες μοιάζουν περισσότερο με βασανιστήρια παρά με οτιδήποτε άλλο (δυσκολία στον ύπνο, δύσοσμα αέρια στα κελιά, χρήση σκύλων κλπ). Το μνημόνιο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανού στρατηγού Ρικάρντο Σάντσες, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι για να ακολουθηθεί η οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους χρειαζόταν η προσωπική του άδεια, «κάτι που δεν έγινε ποτέ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ