Σάββατο 2 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Ξεπουλά ακόμα και την ιστορία!

Αλλο ένα παιχνίδι σε βάρος της πόλης έπαιξε ο δήμαρχος Δραπετσώνας Γ. Αραβιάδης. Συνειδητά συναίνεσε και άφησε να πουληθεί ένας ιστορικός και πολύτιμος χώρος χωρίς ούτε καν την παραμικρή ευαισθησία να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Την καταγγελία αυτή για την πώληση του ιστορικού χώρου των πρώην φυλακών Βούρλων έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Μπεάζογλου, επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «Ενότητα».

Πρόκειται για τις φυλακές από τις οποίες πριν 50 χρόνια, στις 17 Ιούλη 1955, Κυριακή μεσημέρι, 27 πολιτικοί κρατούμενοι, απέδρασαν σκάβοντας σήραγγα 30 μέτρων από το κελί 13 μέχρι τα λουτρά του εργοστασίου της ΝΤΕΣΤΡΕ. Η απόδραση αυτή είχε προκαλέσει παγκόσμιο σάλο και χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη όλων των εποχών.

Η καταγγελία του Ν. Μπεάζογλου έγινε με αφορμή ένα έγγραφο της Εθνικής Κεφαλαίου, ιδιοκτήτριας του ακινήτου και θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας. Στο έγγραφο αυτό, με ημερομηνία 21-4-2004 και θέμα «Ακίνητο στις οδούς Ψαρών 41-Κανελλοπούλου και Δογάνης στη θέση Βούρλα Δραπετσώνας» που εστάλη στο Γραφείο Δημάρχου, αναφέρεται: «αναφερόμενοι στο υπ' αριθμόν 1445/7-2-2003 έγγραφό σας και στις αναλυτικές συζητήσεις που έγιναν με τους εκπροσώπους της Εταιρίας μας στις 26-6-2003 και 11-2-2004, παρακαλούμε το συντομότερο δυνατό, να μας γνωρίσετε τη θέση του δήμου σας σχετικά με την αγορά του αναφερόμενου ακινήτου».

«Για ένα τόσο σημαντικό θέμα, τόνισε ο Ν. Μπεάζογλου, ο δήμαρχος δεν είχε την ευαισθησία, ούτε ένιωσε την υποχρέωση να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο». Σε ανακοίνωσή της η «Ενότητα» επισημαίνει πως «δε γνωρίζουμε τι παιχνίδι έπαιξε και με τι ανταλλάγματα. Οι φήμες οργιάζουν. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος αγοράστηκε από μεγαλοκατασκευαστή και θα τσιμεντοποιηθεί. Αυτόν το χώρο η διοίκηση Αραβιάδη τον διέγραψε με μια μονοκονδυλιά. Μάλιστα, για πρώτη φορά τον αφαίρεσε και δεν τον περιέλαβε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2005».

Αξίζει να επισημάνουμε πως μετά από συνεχείς πιέσεις ο χώρος συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου αλλά, όπως επισημαίνει η «Ενότητα», ο χώρος πρέπει να αγοραστεί ή να απαλλοτριωθεί με εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων. Να ενταχτεί στο Τεχνικό πρόγραμμα, να τροποποιηθεί το Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης και να χαρακτηριστεί ο χώρος σε πράσινο και μνημείο της ιστορίας μας.

«Υπάρχουν κάποια πράγματα, τονίζει στην ανακοίνωσή της η «Ενότητα», που κανείς δεν μπορεί να μας τα πάρει. Που πρέπει να τα σώσουμε και να τα αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Αυτός ο χώρος πρέπει να σωθεί και μπορεί να σωθεί. Είναι στο χέρι μας. Ξέρουμε ότι η σημερινή διοίκηση του δήμου είναι και ανεπαρκής και επικίνδυνη. Ομως εμείς όλοι που αγαπάμε και πονάμε αυτόν το τόπο έχουμε χρέος να τον προστατέψουμε, να τον υπερασπιστούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ