Σάββατο 2 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αποφασίζει σήμερα την τακτική του στις τοπικές εκλογές

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΠΕ του Συνασπισμού προκειμένου να αποφασίσει την τακτική του κόμματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006. Η Πολιτική Γραμματεία έχει ήδη εγκρίνει την εισήγηση που διαμόρφωσε ο υπεύθυνος του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Β. Αποστόλου, αν και ορισμένα μέλη της διατύπωσαν επιφυλάξεις. Εξάλλου, στην ΚΠΕ αναμένεται να κατατεθεί ξεχωριστή πρόταση από τον Σπ. Λυκούδη (επί σειρά ετών ήταν ο αρμόδιος για ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον ΣΥΝ). Κλειστά τα χαρτιά του έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, ώστε να μπορέσει αν χρειαστεί να παίξει εξισορροπητικό ρόλο στη διάρκεια της ΚΠΕ.

Το γεγονός, πάντως, ότι δεν έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής αξιοσημείωτες αντιδράσεις στην προτεινόμενη από τον Β. Αποστόλου τακτική για τις τοπικές εκλογές, οφείλεται στο ότι αυτή ελάχιστα διαφοροποιείται από την προηγούμενη του ΣΥΝ, καθώς προβλέπει και συνεργασίες (κυρίως με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ) και επιδίωξη αυτόνομων καθόδων σε πρωτεύουσες νομών και νομαρχίες. Δεν είναι τυχαίο το ότι τονίζεται πως θα επιδιωχτούν αυτόνομες κάθοδοι. Η φράση αυτή δίνει το πράσινο φως σε τοπικές κινήσεις του ΣΥΝ, οι οποίες έχουν και τον τελευταίο λόγο, να προχωρήσουν σε συνεργασίες, με πρόσχημα το ότι δεν είναι εφικτή η αυτόνομη κάθοδος. Οπως και η προτροπή να δοθεί η μάχη «με επίκεντρο τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε δήμου και νομού, μακριά από ισοπεδωτικές αντιλήψεις και εκ των άνω σχεδιασμούς». Η διακήρυξη πως δε θα γίνουν κεντρικές συμφωνίες είναι άνευ σημασίας καθώς ούτε στις προηγούμενες εκλογές είχαν γίνει, κάτι που δεν εμπόδισε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο όψιμα ο ΣΥΝ εκτιμά ότι «καμώνεται πως θέλει την αποκέντρωση αλλά τόσα χρόνια δεν την υλοποίησε»!

Η επιλογή των συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται πως θα προκριθεί ξανά, αποκαλύπτει τον τυχοδιωκτισμό που χαρακτηρίζει την ηγεσία του ΣΥΝ, αφού την ίδια στιγμή πνέει μένεα για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΤΑ αφού οι έως σήμερα πολιτικές την κατέστησαν «προέκταση και παράρτημα του κράτους και των κυβερνητικών επιλογών στις τοπικές κοινωνίες». Η ηγεσία του ΣΥΝ βαρύνεται με μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις εξελίξεις στην ΤΑ, τις οποίες χρεώνει στη «νεοφιλελεύθερη πολιτική των δύο κομμάτων εξουσίας που θέτει σε αμφισβήτηση ό,τι είχε επιτευχθεί στον αυτοδιοικητικό χώρο τις προηγούμενες δεκαετίες». Ξεχνά μάλλον ότι ένα απ' αυτά τα κόμματα υπήρξε προνομιακός της σύμμαχος, χάρη στον οποίο μπορεί σήμερα να επαίρεται για την εμβέλειά της στον αυτοδιοικητικό χώρο, αφού, όπως ομολογείται στην εισήγηση, «έχουμε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, αλλά δεν έχουμε δημοτικές κινήσεις». Ωστόσο, κι αυτή η εμβέλεια είναι προς συζήτηση, καθώς οι εκτεταμένες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύουν στο να καταγραφούν υπέρ του ΣΥΝ θέσεις στην ΤΑ. Η εισήγηση επισημαίνει αυτό το στοιχείο σημειώνοντας: «Αρκετοί αιρετοί, που την επομένη των προηγούμενων εκλογών καταχωρήθηκαν ως δικοί μας, σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ