Σάββατο 2 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευρω-παζάρια για τη βάση του Ιντσιρλίκ

Η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να έχει παραχωρήσει στις βρετανικές δυνάμεις άδεια για τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ, προσβλέποντας σε ανταλλάγματα από το Λονδίνο, όταν αυτό θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2005, οπότε αναμένεται να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Την είδηση αποκαλύπτει η τουρκική Vatan, που επισημαίνει ότι η άδεια δόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, την ώρα που εκκρεμεί επί εννέα μήνες ανάλογο αίτημα των ΗΠΑ, παρά και τη θετική εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Η Ουάσιγκτον ζητά διεύρυνση του αυστηρού πλαισίου στους όρους χρήσης της βάσης στις επιχειρήσεις της στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετέφερε στον Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο, τη θετική απάντηση της χώρας του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Με την απόφαση αυτή, η Βρετανία αποκτά δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη βάση για μεταφορά στρατιωτικού υλικού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με μεταγωγικά αεροσκάφη C-17. Εκτός από το Ιντσιρλίκ, η Βρετανία μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί για τον ίδιο σκοπό αεροπορικές βάσεις στην Τραπεζούντα, στο Ικόνιο και το Εσέμπογα της Αγκυρας.

Το σχετικό αίτημα του Λονδίνου τέθηκε τον περασμένο Γενάρη και στις 14 Μάρτη ανακοινώθηκε η θετική ανταπόκριση της τουρκικής κυβέρνησης, αφού έγιναν στο μεταξύ οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Επιτελείου.

Με την άδεια παραχωρείται στη Βρετανία η δυνατότητα να σταθμεύει μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 για σύντομο χρονικό διάστημα στη βάση, όταν αυτά συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η χρονική ισχύς της άδειας ορίστηκε για ένα έτος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Μαρόκο όπου βρέθηκε, εμφανίστηκε θετικός και στο αίτημα των ΗΠΑ για το Ιντσιρλίκ, ξεκαθάρισε, όμως, ότι η παραχώρηση της βάσης μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της συμμαχίας των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και των ανθρωπιστικών αποστολών. «Είναι, όμως, αδύνατον να ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα, πάντως, με τουρκικές πηγές, τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ ενδέχεται να επιτρέψει η Αγκυρα και στους Αμερικανούς για τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και για το σκοπό αυτό οι τουρκικές Αρχές προχωρούν σε τεχνικές εργασίες. Η τελική, πάντως, απόφαση εξαρτάται από την τουρκική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ