Κυριακή 3 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ» ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επανέρχεται από την «πίσω» πόρτα

Μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρου Μολυβιάτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει οι προθέσεις των Αμερικανών και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το Κυπριακό: H επαναφορά του «σχεδίου Ανάν» στο τραπέζι των διαβουλεύσεων - όχι πως το είχαν αποσύρει και ποτέ - και μια συντονισμένη νέα προσπάθεια για την επιβολή του αναμένεται να αποτελέσουν το σκηνικό μέσα στο οποίο θα κινηθεί το Κυπριακό το προσεχές διάστημα.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας θεωρούν, ως αποτέλεσμα των επαφών του Πέτρου Μολυβιάτη με την αμερικανική κυβέρνηση και τον ΓΓ του ΟΗΕ την περασμένη βδομάδα στις ΗΠΑ, δεδομένη την εμφάνιση μιας «νέας» πρωτοβουλίας της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό, την οποία θα αναλάβει να φέρει σε πέρας ο Κόφι Ανάν.

Οσον αφορά το χρόνο εμφάνισης της νέας δραστηριοποίησης του ΓΓ του ΟΗΕ, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν ότι οι κινήσεις θα αρχίσουν να καταγράφονται μετά τις τοποθετήσεις της κυπριακής κυβέρνησης επί σημείων του «σχεδίου Ανάν» τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, η κυπριακή κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις παρατηρήσεις της μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει στις 12 Απρίλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η ελληνική κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος της προκειμένου η κυπριακή «σύντομα» να καταγράψει και να παραδώσει τις παρατηρήσεις της για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού.

Πέραν του χρόνου που απαιτείται μέχρι να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και να υιοθετηθεί η γραμμή πλεύσης, η επανεκκίνηση της διαδικασίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν ξεκαθαρίσει και το πολιτικό τοπίο στα Κατεχόμενα. Αυτό αναμένεται να γίνει μετά τις 17 Απρίλη που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Μ. Αλι Ταλάτλ.

Οπως καταγράφεται στον ελληνοκυπριακό Τύπο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ήδη έχει ζητήσει να ενημερωθεί για το «πώς σκέφτεται η κυπριακή κυβέρνηση», θεωρώντας προφανώς ότι γνωρίζει τις θέσεις της τουρκικής και των Τουρκοκυπρίων.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι αναμένουν τις παρατηρήσεις της κυπριακής κυβέρνησης επί των σημείων του «σχεδίου Ανάν» που δε γίνονται αποδεκτά από τους Ελληνοκύπριους, έχουν διαμηνύσει πως είναι έτοιμοι για νέες παρεμβάσεις. Ενδεικτικό του υπό διαμόρφωση σκηνικού είναι και τα όσα ανέφερε πρόσφατα σε ομιλία του στο ίδρυμα Φούλμπραϊτ ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ακολουθώντας την πεπατημένη των υποσχέσεων, επισήμανε πως οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες «στη σθεναρή υποστήριξη της προσπάθειας του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης, η οποία θα επιλύσει όλες τις ανησυχίες για την ασφάλεια στο νησί και θα απομακρύνει τις ξένες δυνάμεις». Ο Αμερικανός διπλωμάτης στην ομιλία του υπενθύμισε και τη δήλωση του Κόφι Ανάν, που από τον περασμένο Φλεβάρη κάλεσε και τα δύο μέρη να εξετάσουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και να κάνουν εισηγήσεις για το πώς προχωρούμε μπροστά.

Τουρκική αδιαλλαξία

Από την πλευρά της η Τουρκία δε φαίνεται να κάνει τίποτε μέχρι να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να βελτιώσει το κλίμα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, που πρόσκαιρα έχει διαταραχτεί. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μεταξύ 5-7 Ιουνίου την πρώτη επίσκεψη του στις ΗΠΑ και αργότερα θα μεταβεί και πάλι, για δεύτερη φορά, το Σεπτέμβρη.

Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, ο πρωθυπουργός Ερντογάν τη δεύτερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα την πραγματοποιήσει το Σεπτέμβρη, όπου θα λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα συνεχίσει τις ενέργειές του σχετικά με την Κύπρο. Λέγεται, από πηγές της τουρκικής κυβέρνησης, ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν ενδέχεται να έχει κάποια δεύτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους, προκειμένου να διασφαλίσει το πρώτο βήμα σχετικά με τους κανονισμούς για την κατάργηση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Οπως διαδίδει μέσω του Τύπου η τουρκική κυβέρνηση, όταν η Αγκυρα δει αποτελέσματα από την ΕΕ για την άρση της απομόνωσης του ψευδοκράτους, τότε θα αξιολογήσει και την περίπτωση της «συμβολικής απόσυρσης στρατιωτών» από το νησί.

Το ίδιο έργο

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το Κυπριακό η Αγκυρα και ο λεγόμενος «διεθνής παράγοντας».

Η Αγκυρα εξακολουθεί να παζαρεύει με το Κυπριακό, διεκδικώντας ικανοποιητικούς όρους για την ευρωπαϊκή της πορεία και πιέζοντας για τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων του 1974.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η «λύση» για το Κυπριακό έχει καταγραφεί στο «σχέδιο Ανάν» το οποίο απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι. Οι Ελληνοκύπριοι, λοιπόν, κατά την άποψη της Ουάσιγκτον, είναι αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις θέσεις τους για να επιβληθεί το «σχέδιο Ανάν». Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, παρά την τεράστια προπαγάνδα και πίεση, απέρριψε την απαράδεκτη λύση, δεν πτοεί τους εμπνευστές της: Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία για την επιβολή μιας λύσης που είτε θα οριστικοποιεί τη διχοτόμηση, είτε θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ