Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Καταγγέλλει νέο πραξικόπημα

Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας στη νόθα διοίκηση δρομολογούν παράνομο έκτακτο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ

Τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο προωθεί έκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο και την καλεί να παραιτηθεί. Στην ανακοίνωσή της η παράταξη τονίζει: «Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ στις 3 του Απρίλη, η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΜΜΕ και της ΑΣΚΕΒΕ μαζί με τη ΔΑΚΜΜΕ αποφάσισαν να δρομολογήσουν άλλο ένα πραξικόπημα (συνέδριο παράνομο). Οι ηγετικές ομάδες των παραπάνω παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ, έχοντας αυτοσκοπό τις "καρέκλες", και όχι μόνο, συνεχίζουν προκλητικά και επιδιώκουν να κρατήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στη γραμμή της ενσωμάτωσης και της υποταγής στη φιλομονοπωλιακή πολιτική».

«Με την ενέργειά της αυτή η νόθα πλειοψηφία καταπατεί κάθε συνδικαλιστική δεοντολογία, ακόμη και την απόφαση του δικαστηρίου που κρίνει άκυρη την εκλογή του ΔΣ, μετά την εκτεταμένη νοθεία που έγινε με ευθύνη αυτών των παρατάξεων στο συνέδριο του Σεπτέμβρη του 2003 (πάνω από 33 αντιπρόσωποι κρίθηκαν νόθοι και παράνομοι). Τα παραπάνω δεν εκπλήσσουν, απλά αποκαλύπτουν τις προθέσεις της πλειοψηφίας, αποτελούν συνέχεια των όσων έχει διαπράξει με τη στάση της σ' αυτή τη θητεία και όχι μόνο».

Η ΔΗΚΕΒΕ, απευθυνόμενη στις Ομοσπονδίες, στα σωματεία, σε όλους τους ΕΒΕ, τους καλεί «να καταδικάσουν τις ενέργειες της πλειοψηφίας, να αγωνιστούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα, να απομονωθούν οι συμβιβασμένες και νόθες πλειοψηφίες. Να αγωνιστούν για ένα γνήσιο συνέδριο που δεν μπορεί να εγγυηθεί η νόθα πλειοψηφία που υπάρχει τώρα. Για αυτό την καλούμε άμεσα να παραιτηθεί και να πάμε σε διορισμό διοίκησης για να οργανώσει ένα γνήσιο και δημοκρατικό συνέδριο. Η νόθα διοίκηση είναι επικίνδυνη και πρέπει να παραιτηθεί. Η νόθα διοίκηση θα κάνει και νόθο συνέδριο». Προσθέτει ότι «θέλουμε τη ΓΣΕΒΕΕ να πρωτοστατεί στον αγώνα των επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων και να οικοδομεί την αντιμονοπωλιακή δράση του συνδικαλιστικού κινήματος».

Αναφερόμενη στο τελευταίο συνέδριο, η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι «είχε προβλέψει αυτή την κατάσταση στη ΓΣΕΒΕΕ και έγκαιρα είχε ενημερώσει τις ομοσπονδίες και τα σωματεία, προσπάθησε να γίνει γνήσιο συνέδριο και να εκφραστούν οι πραγματικοί συσχετισμοί. Οι ηγεσίες όμως των παρατάξεων ΠΑΣΚΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ ήθελαν να έχουν τις "καρέκλες" για να διευκολύνουν τις κυβερνητικές επιλογές απέναντι στους ΕΒΕ».

Η διευκόλυνση αυτή, σημειώνει η παράταξη, εκφράστηκε αρχικά με τη συμφωνία των τριών παρατάξεων στο Ολυμπιακό ωράριο. Η ΔΗΚΕΒΕ «κατήγγειλε αυτή την ενέργεια ως μια ενδοτική στάση απέναντι στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προειδοποιούσε ότι η απόφαση αυτή, ακόμη από την πρώτη συνεδρίαση του προεδρείου, εκτός του ότι ευθυγράμμιζε τη ΓΣΕΒΕΕ με τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις των μεγαλεμπόρων και των σούπερ μάρκετ, σηματοδοτούσε και τους γενικότερους σκοπούς της πλειοψηφίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα προβλήματα των συναδέλφων και την προοπτική των μικρών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια κάθε ενέργεια της πλειοψηφίας επιβεβαίωνε τις ανησυχίες μας».

Οι επιβεβαιώσεις αυτές, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ήρθαν αργότερα, τόσο με τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ υπέρ της απελευθέρωσης του ωραρίου στις 7 του Απρίλη του 2004, όσο και με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Λιαμέτη, ο οποίος παρουσία του γραμματέα Σκορίνη, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 3 του Σεπτέμβρη του 2004, είπε ότι «οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης βρίσκονται σε πολύ θετική κατεύθυνση». «Καμαρώστε στάση!!! Λίγο πριν η κυβέρνηση είχε πάρει απόφαση για πρόσθετη φορολογία στους ΕΒΕ με τις λεγόμενες ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις», υπογραμμίζει η ΔΗΚΕΒΕ και προσθέτει ότι θετικά έκρινε η πλειοψηφία και το φορολογικό νομοσχέδιο, που λειτουργεί υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων, καθώς και τον «αναπτυξιακό νόμο», ο οποίος αποκλείει επενδύσεις κάτω από 100.000 ευρώ. Τονίζει ακόμη ότι η πλειοψηφία έφτασε να ζητήσει να μη γίνει «καμία αλλαγή του υφιστάμενου εθνικού πλαισίου» για το ωράριο, παραβιάζοντας και την απόφαση του Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ