Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΕΚΟ
Παίρνουν σειρά ΤΤ και ΟΠΑΠ

Επιταχύνει τις διαδικασίες εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και παράδοσής της στο μεγάλο κεφάλαιο η κυβέρνηση της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό συνήλθε χτες η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή των υπουργών, Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, και Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλου, όπου - σύμφωνα με πληροφορίες - συζητήθηκε η πορεία ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) και του ΟΠΑΠ.

Σε ό,τι αφορά στον ΟΠΑΠ, πρόσφατα η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία μειώνεται το ποσοστό υποχρεωτικής συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ από το 51% στο 34%. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πουλήσει στον ιδιωτικό τομέα ένα επιπλέον πακέτο, ίσο με το 17-18% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ, ενώ προσωρινά - με την ιδιότητα του μειοψηφούντος μετόχου - το δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί και τον έλεγχο στη διοίκηση του Οργανισμού, το οποίο διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα του ελέγχου και της οργάνωσης του νόμιμου τζόγου (έκδοση λαχείων). Οσο για το ΤΤ, η κυβέρνηση επιδιώκει να καθαρίσει τα «εμπόδια» που υπάρχουν σήμερα πριν την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, που χρονικά τοποθετείται προς το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε η πώληση των μετοχών της Τράπεζας Αττικής που έχουν σήμερα στο χαρτοφυλάκιό τους το ΤΤ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα δύο ειδικά πιστωτικά ιδρύματα διατηρούν το 38% των μετοχών της Τράπεζας Αττικής (19% και 19% αντίστοιχα) και στόχος της κυβέρνησης είναι, από την πώληση να εισπράξει 140-150 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Αττικής, με 42%, είναι σήμερα το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ