Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νομοσχέδιο για το εμπορικό Μητρώο

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του λεγόμενου Γενικού Εμπορικού Μητρώου («ΓΕΜΗ»), που θα τηρείται από την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων (σε αρμόδια διεύθυνση που θα συσταθεί γι' αυτό το σκοπό), καθώς και σε αντίστοιχες διευθύνσεις (θα λειτουργούν σε όλα τα επιμελητήρια, καθώς και στο υπουργείο Ανάπτυξης). Στο «ΓΕΜΗ» θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή για κάθε μορφής εμπορική επιχείρηση, εφόσον συστήθηκε κατά το ελληνικό Δίκαιο, καθώς και φυσικά πρόσωπα που είναι έμποροι και διαθέτουν επαγγελματική κατοικία ή εγκατάσταση.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις δε θίγονται από το νέο νόμο οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης (διευθύνσεις ΑΕ και Πίστεως και Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Αναλογιστικής), στις οποίες υπάγονται οι ανώνυμες εταιρίες, οι ευρωπαϊκές εταιρίες, οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρίες και τα εγχώρια υποκαταστήματα των εν λόγω εγχώριων και αλλοδαπών εταιριών. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη διάταξη, τα βιβλία των προσωπικών εταιριών, τα μητρώα ΕΠΕ και ειδικά βιβλία που τηρούνται από τις γραμματείες των κατά τόπους Πρωτοδικείων, το κεντρικό, τα ειδικά και τα νομαρχιακά μητρώα ΑΕ που κατά περίπτωση τηρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων ή του υπουργείου Ανάπτυξης καταργούνται και το περιεχόμενό τους μεταφέρεται στο ΓΕΜΗ.

Η καταχώριση στο ΓΕΜΗ γίνεται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπόχρεου και με αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης θα καθορίζονται τα δικαιολογητικά έγγραφα που πρέπει να προσκομίζονται, οι προθεσμίες και άλλες διατυπώσεις για την υποβολή των αιτήσεων στις υπηρεσίες του μητρώου. Η καταχώριση εξαρτάται από την προηγούμενη καταβολή της επιμελητηριακής συνδρομής και του τέλους καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, το οποίο θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης. Με άλλες αποφάσεις θα οριστούν τυχόν φόροι, τέλη και εισφορές από την προηγούμενη καταβολή των οποίων θα εξαρτάται η καταχώριση στο ΓΕΜΗ, καθώς και ο τρόπος καταβολής, τα παραστατικά απόδειξης της καταβολής τους και η διαδικασία ελέγχου των παραστατικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ