Κυριακή 10 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Συνεχίζεται η αστάθεια

Οι κάτοικοι της φτωχής χώρας παίρνουν νερό με αντλίες από πηγάδια

Associated Press

Οι κάτοικοι της φτωχής χώρας παίρνουν νερό με αντλίες από πηγάδια
ΜΠΙΣΚΕΚ.-

Παρά το ότι ο Ασκάρ Ακάεφ πείσθηκε να υποβάλει και επίσημα παραίτηση από τη Μόσχα στις αρχές της βδομάδας, η Βουλή δεν την είχε αποδεχτεί και τυπικά έως την Παρασκευή, και η κατάσταση παρέμενε «ασταθής» στη χώρα. Η πολιτική αβεβαιότητα επιτείνεται από τον έλεγχο που ασκούν «εγκληματικές συμμορίες» σε μεγάλα τμήματα στο νότο, καθώς και από την υπόρρητη και υπόγεια «κόντρα» των Κουρμπάνμπεκ Μπακίεφ και Φέλιξ Κούλοφ, ηγετικών μορφών του -- καθόλου συμπαγούς -- μετώπου της αντιπολίτευσης που προχώρησε στη λεγόμενη επανάσταση της τουλίπας.

Παραμένει ακόμη ασαφές εάν ο Ακάεφ θα διωχτεί για «διαφθορά» ή όχι. Ωστόσο, σε τελευταία ανάλυση, αυτό ίσως αποδειχθεί δευτερεύον: Το ουσιαστικό είναι να φανεί ποιοι θα αναδειχτούν ως οι ηγήτορες του υπό διαμόρφωση «νέου» πολιτικού σκηνικού. Οι ΗΠΑ, που υποστήριξαν την επιχείρηση ανατροπής του Ακάεφ, δε μοιάζουν να έχουν ξεκαθαρίσει το ποιον «ευνοούν» ως διάδοχό του. Από την άλλη, η Μόσχα επιλέγει μια πορεία ουσιαστικής αποδοχής των πολιτικών τετελεσμένων στο Μπισκέκ: Η επιλογή του Ακάεφ να υποβάλει παραίτηση είναι προφανές ότι επηρεάστηκε από τη στάση του Κρεμλίνου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει, για τους προφανείς γεωπολιτικούς λόγους, δηλαδή τη διατήρηση των ρωσικών ερεισμάτων στην Κιργιζία ότι η Μόσχα «θα προσφέρει βοήθεια» σε όποιο καθεστώς κι αν προκύψει, ενώ εύχεται ότι θα «υπάρξει σταθεροποίηση» το συντομότερο.

Οι «λεπτομέρειες» αφήνουν για την ώρα ημιτελές το εγχείρημα «αλλαγής καθεστώτος» στο Μπισκέκ, την ώρα που η Ουάσιγκτον και οι νεόκοποι σύμμαχοί της στην περιοχή - με προεξάρχοντα τον Βίκτορα Γιουσένκο - μοιάζουν να ευνοούν και άλλες επιχειρήσεις «εξάπλωσης της δημοκρατίας» στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Δεδομένος στόχος η Λευκορωσία, δυνητικοί στόχοι το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και άλλες χώρες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ