Κυριακή 10 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Νέος «βρώμικος πόλεμος» από τις ΗΠΑ

«Συντονισμένη επιχείρηση», ώστε να αναχαιτιστεί η επάνοδος των Σαντινίστας στην εξουσία ειδικά μετά τα πολύ ανησυχητικά, για την Ουάσιγκτον, αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών και σε συνδυασμό με την αλλαγή πλεύσης πολλών κυβερνήσεων σε όλη την αμερικανική υποήπειρο, έχει εκπονήσει η κυβέρνηση Μπους, σύμφωνα τουλάχιστον με άρθρο των New York Times (4/5/05).

Μια επιχείρηση προπαγάνδας, που, ήδη κατά την αμερικανική εφημερίδα, έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ, με σειρά χαλκευμένων ή διαστρεβλωμένων ρεπορτάζ και άρθρων, ανάλογου ήθους και ύφους αυτών που κυριαρχούσαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, κατά τη διάρκεια του «βρώμικου πολέμου».

Και οι New York Times αναφέρουν ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα αυτής της μονόπλευρης και ανακριβούς αντιμετώπισης εκ μέρους των ΜΜΕ. Παραδείγματος χάρη, σε μια ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αλλά και με φρασεολογία που θυμίζει έντονα τις «εκστρατείες Μπους», ο βρώμικος πόλεμος των ΗΠΑ ενάντια στην κυβέρνηση των «Σαντινίστας» ήταν «μέρος του παγκόσμιου αγώνα κατά του κομμουνισμού». Ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ο πρόεδρος της Νικαράγουα «ήταν ένας ισχυρός άντρας», όπερ δικτάτορας, παρά το γεγονός ότι είχε εκλεγεί στην προεδρία το 1984, με ποσοστό 67% και παρουσία διεθνών παρατηρητών, που είχαν ανακοινώσει ότι ήταν «ελεύθερες, δίκαιες και ισότιμες».

Εξάλλου, κατά τα αμερικανικά ΜΜΕ, εκλογές έγιναν μόλις το 1990, και κατόπιν της πίεσης των «ανταρτών Κόντρας» και όχι όπως όριζε το Σύνταγμα κάθε τετραετία! Μα φυσικά ...οι «Κόντρας» ήταν - αν είναι δυνατόν - «στρατός ανταρτών» και ο πόλεμος «μάχη μεταξύ δύο στρατών»! Οσο γι' αυτή την πρόταση όπου «επρόκειτο για πόλεμο μεταξύ δύο αντιμαχόμενων στρατών» πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων όλες οι καταθέσεις στο Κογκρέσο κατά την έρευνα του σκανδάλου Ιράν - «Κόντρας», οι αποκαλύψεις του Τύπου και σειρά εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των «Κόντρας», που έχει συλλέξει στο βιβλίο του ο Πίτερ Κόρνμπλουχ The Price of Intervention, όπου με σαφήνεια καταγράφεται ότι στόχος των «Κόντρας» ήταν ο άμαχος πληθυσμός και η κατατρομοκράτηση του λαού.

Τέλος, ακόμη και στο άρθρο των New York Times, που υποτίθεται αποκαλύπτει τη συντονισμένη επιχείρηση προπαγάνδας, ο Ντανιέλ Ορτέγκα «παρά τις συνεχείς προσπάθειες δε στάθηκε δυνατόν να βρεθεί για να σχολιάσει ή να δώσει συνέντευξη», κάτι απίθανο αλλά και ενάντιο στη διακηρυγμένη αρχή της αμερικανικής εφημερίδας. Εντούτοις, φιλοξενούνται δηλώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου τονίζουν ότι «το κόμμα των «Σαντινίστας» που ο Ντανιέλ Ορτέγκα εκπροσωπεί δεν είναι δημοκρατικό κόμμα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ