Τρίτη 9 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αύξηση της εγκληματικότητας διαπιστώνουν οι ΝΑΤΟικοί...
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Αλματώδη αύξηση των φόνων, επιθέσεων και εμπρησμών, «παρά τις επίμονες προσπάθειές» τους, διαπιστώνουν οι αξιωματούχοι της «ΚΦΟΡ» και της αστυνομικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπρους Λιόι, εκπρόσωπος της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ περιέγραψε χτες την Πρίστινα ως «την πιο επικίνδυνη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου» υπογραμμίζοντας πως μέσα σε μία βδομάδα ο αριθμός των φόνων στην κοσσοβάρικη πρωτεύουσα διπλασιάστηκε...

Σύμφωνα με τον Λιόι, μέσα σε μία βδομάδα οι φόνοι από πέντε αυξήθηκαν σε 11, εκ των οποίων οι περισσότεροι διαπράχθηκαν στην Πρίστινα. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι βίαιες επιθέσεις αυξήθηκαν από 38 σε 48 μέσα σε μία βδομάδα, ενώ στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε ο αριθμός εμπρησμών από 19 σε 39. Τέλος, ανακοίνωσε πως οι άνδρες της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ έκαναν την περασμένη βδομάδα 93 συλλήψεις, σε σύγκριση με τις 57 που είχαν κάνει μία βδομάδα νωρίτερα...

Χτες, για παράδειγμα, ένας Σέρβος σκοτώθηκε από επίθεση με χειροβομβίδα σε χωριό του Νοτιοανατολικού Κοσσυφοπεδίου. Μάλιστα, προχτές ένα άλλο χωριό, το Πασγιάνε, δέχτηκε βροχή επιθέσεων με χειροβομβίδες που εξαπολύονταν, όπως διαπιστώθηκε αργότερα από άνδρες των πολυεθνικών δυνάμεων, από γειτονικό χωριό Κοσσοβάρων Αλβανών. Από την επίθεση στο Πασγιάνε σκοτώθηκε ο 65χρονος Σέρβος Ντούσκο Τριφούνοβιτς. Ο Ολε Ιργκενς, ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος στην Πρίστινα, αναφερόμενος στις επιθέσεις στο χωριό Πασγιάνε, ανακοίνωσε πως οι πολυεθνικές δυνάμεις συνέλαβαν και υπέβαλαν σε ανακρίσεις τουλάχιστον τέσσερις άνδρες από το γειτονικό χωριό Κοσσοβάρων Αλβανών, Βλάστικα. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό «Β-92», εκτός από τους τέσσερις Αλβανούς συνελήφθη και ένας Σέρβος, όχι γιατί είχε σχέση με την επίθεση, αλλά γιατί διαμαρτυρήθηκε γι' αυτήν!

Επιπλέον, το περασμένο 24ωρο, ένας Τσιγγάνος βρέθηκε νεκρός κοντά στο χωριό Μπελέγκ στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο. Το θύμα έφερε πολλαπλά τραύματα από σφαίρες σε ζωτικά σημεία του σώματός του.

Τέλος, ο αναπληρωτής επίτροπος της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ, Ντον Γκρέιντι, ανακοίνωσε χτες πως άρχισαν τις περιπολίες τους στους δρόμους της Πρίστινας οι πρώτοι 175 Κοσσοβάροι Αλβανοί, Σέρβοι και άτομα άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι εκπαιδεύονταν επί 19 εβδομάδες στη Γαλλία για να αναλάβουν ρόλο τοπικής αστυνομικής δύναμης. Σύμφωνα με τον Γκρέιντι, από τους 175, μόνον οι έξι είναι Σέρβοι, οι οκτώ άλλων εθνικοτήτων και η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων είναι Κοσσοβάροι Αλβανοί... Οι 175 άνδρες είναι άοπλοι, αλλά σύμφωνα με τον Γκρέιντι, τις προσεχείς μέρες θα λάβουν όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ