Τρίτη 9 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Μεγαλώνει το κίνημα ανεξαρτησίας...
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Μαζικές διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει το κίνημα ανεξαρτησίας στην επαρχία Ατσέι της Ινδονησίας, καθώς τέσσερις μέρες μετά τη διαδήλωση περίπου 50.000 ατόμων που διεκδικούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με αίτημα την αποσκίρτηση της περιοχής από το ινδονησιακό κράτος, χτες περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα ξαναβγήκαν στους δρόμους με το ίδιο αίτημα!

Οι διαδηλωτές, χωρικοί στην πλειοψηφία τους, είχαν συγκεντρωθεί από το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μπάντα Ατσέι, πλημμυρίζοντας και χτες τους δρόμους γύρω από το μεγαλύτερο τζαμί της πόλης. Οι διοργανωτές αυτής της συγκέντρωσης, που σύμφωνα με πηγές του τοπικού παραρτήματος του «Ερυθρού Σταυρού» συμμετείχαν 1.000.000 άτομα, έσπευσαν να κάνουν λόγο για «γενική συνέλευση» του λαού της επαρχίας. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το συντονιστικό όργανο του «Κέντρου Πληροφοριών για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος στο Ατσέι », το οποίο διαφοροποιεί τη δράση του «σε επίπεδο στρατηγικής» από το ένοπλο ανταρτικό «Κίνημα για ένα ελεύθερο Ατσέι». Γι' αυτό και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μουχάμαντ Ναζάρ, έκανε απανωτές εκκλήσεις στους συγκεντρωθέντες «να μην επιτρέψουν ανάμεσά τους τη διείσδυση προβοκατόρικων στοιχείων, που το μόνο που θα έκαναν θα ήταν η πρόκληση βλάβης τόσο στους διαδηλωτές όσο και στον αγώνα».

Σύμφωνα με ανταπόκριση του BBC, πολλοί από τους συγκεντρωθέντες όχι μόνον καταδίκαζαν τη βία των ινδονησιακών δυνάμεων ασφαλείας μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά εξέφραζαν έντονες επιφυλάξεις για τις κατευναστικές δηλώσεις του νέου προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, λέγοντας πως «πλέον το μόνον που είναι αποδεκτό είναι η οριστική αποσκίρτηση από την Ινδονησία». Ενδιαφέρουσα ήταν η κατάληξη της μαζικής αυτής συγκέντρωσης, καθώς αντίθετα με τη στάση που τηρούσαν έως πρότινος οι ινδονησιακές στρατιωτικές δυνάμεις αυτή τη φορά προτίμησαν «διακριτική» και όχι προκλητική παρουσία στους δρόμους του Μπάντα Ατσέι. Ενδεικτική είναι μάλιστα και η δήλωση του περιφερειακού αστυνομικού διοικητή, ο οποίος είπε πως οι διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας μπορούν να πραγματοποιούνται «όσο αυτές ολοκληρώνονται ειρηνικά»! Ισως, αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που η συγκέντρωση του ενός εκατομμυρίου ατόμων ολοκληρώθηκε δίχως σοβαρά επεισόδια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ