Τρίτη 9 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Nέες αεροπορικές επιδρομές
ΜΟΣΧΑ.-

Με νέες αεροπορικές επιδρομές στο Γκρόζνι και το Γκουντερμές συνεχίστηκαν χτες οι επιχειρήσεις των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Τα ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν μια φάλαγγα αυτοκινήτων που, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, μετέφεραν ισλαμιστές αντάρτες στις νότιες περιοχές της Τσετσενίας.

Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ειρωνεύτηκε τον Τσετσένο πρόεδρο Ασλάν Μασχάντοφ, ο οποίος ζήτησε τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και των ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης. «Μπορεί να απευθυνθεί σε όποιον θέλει, ακόμα και στον Πάπα» και πρόσθεσε: «Οσο υποστηρίζει τους τρομοκράτες, δεν αξίζει να διαπραγματευτεί κάποιος μαζί του».

Από τη μεριά του, ο Μασχάντοφ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προχωρεί σε γενοκτονία κατά του λαού της Τσετσενίας και κάλεσε τον ΟΑΣΕ να περιλάβει το θέμα της Τσετσενίας στη διάσκεψη κορυφής της Κωνσταντινούπολης, στις 18-19 Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Γεωργίας αρνήθηκε να δώσει άδεια στα ρωσικά στρατεύματα να διέλθουν από το γεωργιανό έδαφος για να εισέλθουν από το Νότο στην Τσετσενία με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην εξάπλωση του πολέμου σε όλο τον Καύκασο». «Είμαι σίγουρος ότι η απόφασή μας είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και της Γεωργίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γεωργίας, Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε. Η Μόσχα έχει κατηγορήσει πολλές φορές την κυβέρνηση της Γεωργίας ότι επιτρέπει στους Τσετσένους αντάρτες να περνούν από το έδαφος της Γεωργίας και να εισέρχονται στην Τσετσενία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ