Τρίτη 9 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμηχανία στην έναρξη του τελικού γύρου συνομιλιών

Χαμηλών τόνων οι αντιδράσεις για την τριπλή βομβιστική επίθεση στη Νετάνια (όπου τραυματίστηκαν 33 άτομα), την οποία η ισραηλινή αστυνομία αποδίδει σε «ερασιτέχνες»

ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΤΑΝΙΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Οι εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων κατά τη χτεσινή τους συνάντηση

Associated Press

Οι εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων κατά τη χτεσινή τους συνάντηση
Λακωνικοί μεν, χαμογελαστοί δε, εμφανίστηκαν ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο και ο Ισραηλινός διπλωμάτης Οντέντ Εράν κατά την επίσημη «πρώτη» των συνομιλιών του τελευταίου γύρου των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Μία ημέρα μετά την τριπλή, μικρού βεληνεκούς, βομβιστική επίθεση στην παραθαλάσσια ισραηλινή πόλη Νετάνια, οι δύο άνδρες δήλωσαν, ως συνήθως, αποφασισμένοι να επιμείνουν στην ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας», όμως, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν, έστω, τις τεράστιες διαφωνίες που, ακόμη, τους χωρίζουν.

«Τα εμπόδια που έχουμε να υπερσκελίσουμε κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των συνομιλιών είναι μεγάλα και γνωστά, καθώς βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και έξι χρόνια» υπογράμμισε ο Οντέντ Εράν ενώ, από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στο δρόμο της «ειρηνευτικής διαδικασίας». Σχολιάζοντας, κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης κοινής συνέντευξης Τύπου, τη βομβιστική επίθεση στη Νετάνια αρκέστηκαν και οι δύο να καταδικάσουν κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης των συνομιλιών. Η πρώτη συνάντηση των Οντέντ και Αμπέντ Ράμπο, που έγινε σε μεγάλο ξενοδοχείο της παλαιστινιακής πόλης Ραμάλα, δε διήρκεσε παραπάνω από 75 λεπτά και δε δόθηκαν πληροφορίες για το κατά πόσο καταρτίστηκε η ακριβής ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν, ανά δύο ημέρες, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο συμφωνίας για το οριστικό καθεστώς μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη.

Οι δύο διαπραγματευτές δε δίστασαν να εκφράσουν την κοινή τους πίστη στις αποφάσεις 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες ζητούν από τον ισραηλινό στρατό να αποχωρήσει από τα αραβικά εδάφη που κατέλαβε το 1967 και το 1973. Εντούτοις, απέφυγαν να εμβαθύνουν στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς, όπως είναι γνωστό, η κάθε πλευρά επιμένει στη δική της ερμηνεία για τις αποφάσεις και το Ισραήλ δε θεωρεί ότι, για να συμμορφωθεί, οφείλει να απομακρύνει τα στρατεύματά του ολικώς από τα, εν λόγω, εδάφη. Τα θέματα, πάντως, που θα απασχολήσουν τις επαναλαμβανόμενες συνομιλίες είναι τα γνωστά ζητήματα - «αγκάθια», που οι διαπραγματεύσεις έξι χρόνων απέφυγαν να αγγίξουν: Η επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων, το μέλλον των 144 εβραϊκών οικισμών και των 200.000 εποίκων, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, η τελική μορφή της παλαιστινιακής οντότητας και τα οριστικά σύνορα του Ισραήλ καθώς, επίσης, και η διαχείριση των ελάχιστων και πολύτιμων υδάτινων πόρων της περιοχής.

Η παρθενική συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών για τον τρίτο και τελευταίο γύρο συνοδεύτηκε και από διαδηλώσεις. Εποικοι, κοντινού στη Ραμάλα εβραϊκού οικισμού, πραγματοποίησαν συγκέντρωση καλώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην παραχωρήσει στους Παλαιστινίους ούτε ένα εκατοστό από τους υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς. Συγκέντρωση, όμως, πραγματοποίησαν και Παλαιστίνιοι, στη Χεβρώνα, ζητώντας, με τη σειρά τους, από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να υλοποιήσει, σύντομα, την υπόσχεσή του για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Εργο ερασιτεχνών»

Με ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους αντιμετώπισε η ισραηλινή κυβέρνηση την τριπλή βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε, την Κυριακή το πρωί, την παραθαλάσσια πόλη Νετάνια. Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί σε κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο της πόλης και προκάλεσαν τον τραυματισμό 33 ανθρώπων ενώ, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία, ένας τέταρτος εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε από ειδικούς πυροτεχνουργούς. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι πρόκειται για έργο Παλαιστινίων εξτρεμιστών ισλαμιστών, η εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Σιβάν Κεντμί, δήλωνε, χθες, ότι η πρόχειρη κατασκευή των μηχανισμών (με ελάχιστα εκρηκτικά και λίγα καρφιά) δημιουργεί την εντύπωση ότι, μάλλον, πρόκειται για «έργο ερασιτεχνών, πιθανώς Αράβων, που κατοικούν σε γειτονικά χωριά, οι οποίοι φαίνεται ότι λειτούργησαν αυτοβούλως και όχι σε συντονισμό με κάποια μεγάλη εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση», όπως είναι η «Χαμάς» ή η «Τιχάντ».Παρ' όλα αυτά, η Κεντμί τόνισε ότι οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν βομβιστικές επιθέσεις, μεγάλου βεληνεκούς, της «Χαμάς», η οποία με φυλλάδιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, απειλεί με νέο κύκλο επιθέσεων μέσα σε ισραηλινές πόλεις.

«Πολλοί θα προσπαθήσουν να τορπιλίσουν την ειρηνευτική διαδικασία» εκτίμησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, τονίζοντας ότι «αν και η ισραηλινή κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της αυτές τις ενέργειες, δεν έχει αυταπάτες, γνωρίζει ότι όσοι δεν επιθυμούν την ειρήνη θα αντιδράσουν και πιστεύει βαθιά ότι δεν πρόκειται να πετύχουν τους στόχους τους». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας, Εφρέμ Ινμπάρ, ενώ ο Ζιάντ Αμπού Ζαγιάντ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Παλαιστινιακής Αρχής τόνισε ότι για τους Παλαιστινίους «η ειρήνη είναι στρατηγικός στόχος και δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να την υποβαθμίσει με τέτοιες ενέργειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ