Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Αντιλαϊκό βήμα στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Η πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου οδηγούν στην επέκταση και την ισχυροποίηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και όσα κόμματα υποστηρίζουν τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, γιατί η πολιτική τους είναι σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Η θεσμοθέτηση της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στο χώρο της Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση είναι ένα επιπλέον αντιλαϊκό, αντιδραστικό βήμα στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης, που με συνέπεια εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ.

Ανεξάρτητα από ελιγμούς και αποπροσανατολιστικές κινήσεις, οι πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης φαίνονται μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη, που "διευκρινίζει" ότι "η εμπλοκή των ιδιωτών δε θα περιοριστεί μόνο στην κατασκευή των νέων νοσοκομείων, αλλά θα επεκτείνεται και στη διαχείρισή τους είτε του νοσοκομείου συνολικά, είτε μόνο για ειδικές μονάδες και τμήματα. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα μπορούσαν να είναι ένα καλό παράδειγμα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο ενός νοσοκομείου".

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου οδηγεί στην επέκταση και την ισχυροποίηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, με βαρύτατες συνέπειες, όχι μόνο στους υγειονομικούς, αλλά συνολικά στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους άνεργους, στους ανασφάλιστους, στους μετανάστες και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τη μεταφορά της κρατικής υποχρέωσης για παροχές στις πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων. Ταυτόχρονα, αυξάνει τα νοσήλια ή υπογράφει καινούριες συμβάσεις μεταξύ ιδιωτών και ασφαλιστικών ταμείων (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης, Μονάδες Κοινωνικής Πρόνοιας κλπ).

Οποιος δε θα έχει να πληρώσει είτε απευθείας είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, που για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα θα αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων, δε θα του παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη.

Καμία ρύθμιση, καμιά διαχειριστική απάτη, όπως προτείνει ο ΣΥΝ, δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση του κεφαλαίου που αυξάνει την κερδοφορία του και διευκολύνει τον ανταγωνισμό.

Η μόνη λύση προς όφελος του λαού είναι:

  • Κατάργηση της δράσης του επιχειρηματικού τομέα στην Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο - Βιοϊατρική Τεχνολογία.
  • Ανάπτυξη ενός αποκλειστικά δημόσιου - δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας.
  • Κοινωνικοποίηση όσων ιδιωτικών μονάδων πληρούν τις προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση των νοσηλίων και των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά ενάντια στην εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας και να παρεμποδίσει τα αντιλαϊκά μέτρα.

Μέσα στην καθημερινή πάλη σε σύγκρουση με το μονόδρομο του κεφαλαίου να χτίσει το λαϊκό μέτωπο που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δωρεάν πρόληψη, προστασία, αποκατάσταση της υγείας και τα άλλα δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ