Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Παράδοση των νοσοκομείων στους επιχειρηματίες

Η κυβέρνηση εκτός απ' την κατασκευή νέων και την ανακατασκευή παλιών νοσοκομείων, επεκτείνει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην «κατά περίπτωση» διαχείρισή τους

Δεν λειτουργούν 120 έτοιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού
Δεν λειτουργούν 120 έτοιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού
Ενα - ένα αρχίζουν και εμφανίζονται τα κομμάτια του παζλ για τη σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας και όπως δείχνουν οδηγούν στην εκχώρηση εν τω συνόλω των νοσοκομείων - παλιών και νέων - στους επιχειρηματίες που διεκδικούν τα φιλέτα στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας.

Την περασμένη Παρασκευή έγινε η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Υγείας Ν. Κακλαμάνη, όπου συμφωνήθηκαν οι τομείς των συμπράξεων για το χώρο της Υγείας. Οι υπουργοί δήλωσαν ότι οι συμπράξεις αφορούν στην κατασκευή νέων και στην ανακατασκευή παλιών νοσοκομείων. Οι εμπνευστές των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θέλουν την εκχώρηση - μέσω των συμπράξεων - διάφορων τομέων πλην του ιατρικού τομέα.

Ομως χτες ο Γ. Αλογοσκούφης με δηλώσεις του στα «Νέα» είπε ότι η συνεργασία θα επεκταθεί σε ειδικές μονάδες και τμήματα και έφερε ως παράδειγμα το πρότυπο της σύμπραξης του Δημοσίου με το ιδιωτικό νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» για τη χρήση των 38 κρεβατιών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το πρόβλημα των ελλείψεων των κρεβατιών ΜΕΘ το προκαλούν οι κυβερνήσεις με την περιοριστική τους πολιτική στις προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή είναι κλειστά 120 κρεβάτια ΜΕΘ που χρειάζονται την πρόσληψη 360 νοσηλευτριών για να λειτουργήσουν. (Συνολικά λειτουργούν 480 κρεβάτια ΜΕΘ και η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 650 κρεβάτια ΜΕΘ).

Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες στην πρόσληψη του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού μετατρέπει το Δημόσιο σε υποζύγιο των επιχειρηματιών και καθιστά τα ασφαλιστικά ταμεία τους καλύτερους - όπως θέλει και η ορολογία της αγοράς - πελάτες των επιχειρηματιών. Παραπλανητικά ο Γ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει ότι τέτοιες ειδικές συμβάσεις δε σημαίνει επιπλέον κόστος για τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα χτεσινά «Νέα» τα υπό ανακατασκευή νοσοκομεία μέσω των συμπράξεων είναι στην Αθήνα: Ιπποκράτειο, Ελπίς, Σωτηρία, Λαϊκό και Ακληπιείο Βούλας. Στη Θεσσαλονίκη: Αγιος Δημήτριος, Παπανικολάου και Γ. Γεννηματάς.

Τα υπό ανέγερση είναι: Χίου, Χαλκίδας, Καβάλας, Αγρινίου και Ζακύνθου.

Παραπλανητικές διαβεβαιώσεις

«Κάνουν την παλαβή» οι κυβερνητικοί παράγοντες όταν λένε ότι οι ασθενείς δεν θα πληρώσουν επιπλέον κόστος, όταν αυτό θα το επωμιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά και μέσα από αυτές τις «ανέξοδες» συμβάσεις προκύπτουν υπέρογκες αυξήσεις για τα ταμεία, όπως δείχνει η εμπειρία για τον «καθορισμό νοσηλίων Νεογνικών Μονάδων σε Ιδιωτικές κλινικές με πακέτο νοσηλείας».

Ετσι η κυβέρνηση ενώ εμφανίζεται ως «ευεργέτης» καθώς απαλλάσσει στη δύσκολη στιγμή αυτόν που βρίσκεται στην ανάγκη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, χρεώνει στην ουσία τα ασφαλιστικά ταμεία με αυξήσεις πάνω από 60% για τα νοσήλια στις Μονάδες Νεογνών. Στα δημόσια μαιευτήρια, τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν 187,82 ευρώ τη μέρα στις Μονάδες Νεογνών ενώ με την υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Οικονομίας Π. Δούκας, Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλος και Υγείας Θ. Γιαννόπουλος για τα νοσήλια (ΦΕΚ Τεύχος Β΄ Αρ. Φύλλου 1892/21.12.2004) στις Νεογνικές Μονάδες των ιδιωτικών κλινικών προβλέπει 300 ευρώ τη μέρα.

Αντιπολιτευτικό θράσος

Τις παραπλανητικές δηλώσεις της κυβέρνησης έρχεται να συμπληρώσει το απύθμενο θράσος της αντιπολίτευσης που διά του υπευθύνου του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου, μεταξύ των άλλων, δήλωσε: «Αν ο κ. Αλογοσκούφης πιστεύει ότι η λύση των προβλημάτων αυτών βρίσκεται στη διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, αυτής του "εργολάβου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού", που προσλαμβάνει το προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου και το διαθέτει στα δημόσια νοσοκομεία, είναι απολύτως γελασμένος και βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση και με το κοινοτικό δίκαιο και με το Σύνταγμα της χώρας».

Αυτά ηχούν παράταιρα όταν ακούγονται απ' το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με το νόμο 2889/2001 γέμισε τα νοσοκομεία με Ανώνυμες Εταιρίες για τη «μελέτη, κατασκευή ή συντήρηση κτιριακών υποδομών και του συναφούς εξοπλισμού καθώς και την ανάπτυξη άλλων κοινών υποστηρικτικών λειτουργιών» (άρθρο 2 παράγραφος ιη).

Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην εκχώρηση τομέων στους επιχειρηματίες όπως η φύλαξη - ακόμα και αν το τίμημα είναι μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων (Νόμος 2889/2001, άρθρο 13 παράγραφος 2) - η καθαριότητα, τα πλυντήρια και τα σιδερωτήρια, όπου οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρίες δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και με μισθούς πείνας.

Κι όταν γινόταν συζήτηση στη Βουλή για τη δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρίας (Νοέμβρης του 2004) που θα διαχειρίζεται όλες τις μονάδες Υγείας (Νόμος 3293/2004 για την Πολυκλινική που ψήφισε η ΝΔ) ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ήθελε το νομοσχέδιο «πιο τολμηρό» και, αφού πρότεινε η ΑΕ να μείνει μόνο για την Πολυκλινική, «βγήκε απ' τα δεξιά» στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας: «Φοβάμαι ότι με τις διατάξεις που φέρνετε τα νέα συστήματα που θέλετε να εγκαθιδρύσετε, δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα κριτήρια και γι' αυτό, παρά τις οποιεσδήποτε θετικές προθέσεις που έχετε, δεν είμαστε σε θέση να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιό σας».

Τώρα οι αντιπολιτευτικές ανάγκες χρειάζονται «αριστερές κορόνες» και ανέλαβαν οι ειδικοί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ