Πέμπτη 28 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μέχρι αρχές Ιούνη η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία

Η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της τελωνειακής της ένωσης μέσα στο Μάη ή το αργότερο στις αρχές Ιούνη, αν δε θέλει να αντιμετωπίσει προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να το καταθέσει, στη συνέχεια, στην Εθνοσυνέλευση για επικύρωση πριν από τις διακοπές του Ιούλη.

Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την εφαρμογή του, τονίζοντας, ωστόσο, πως όλοι θεωρούν ότι η υπογραφή σημαίνει και εφαρμογή.

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι «αν η Αγκυρα θέλει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, θα πρέπει να κάνει όλα τα βήματα που απαιτούνται στο εσωτερικό για επικύρωση και εφαρμογή του πρωτοκόλλου».

«Η Ευρώπη», συνέχισε, «θα δυσανασχετήσει σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση δεν το καταθέσει πριν από τις 26 ή 28 Ιούνη, γιατί τότε θα κατατεθεί από τη λουξεμβουργιανή Προεδρία στο Συμβούλιο Υπουργών προσχέδιο του διαπραγματευτικού εγγράφου».

Οπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, η επίσκεψη του Ευρωπαίου επισήμου, υπεύθυνου για την Κύπρο, Λεοπόλτ Μάουρερ, ο οποίος πραγματοποίησε επαφές με το κατοχικό καθεστώς, είναι προπαρασκευαστική της επίσκεψης του επιτρόπου για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, στην Κύπρο, στις 12 και 13 Μάη. Ο κ. Ιακώβου, αφού ανέφερε πως γίνονται συνεχώς επαφές με λειτουργούς της επιτροπής, οι οποίοι επισκέπτονται τη Λευκωσία, πρόσθεσε ότι είναι «ενήμερη για την επίσκεψη Μάουρερ, την οποία και θεωρεί φυσιολογική».

Σε ερώτηση, εξάλλου, για τη φερόμενη δήλωση του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, πως αναμένει σύντομα συνομιλίες για το Κυπριακό, είπε ότι «αν εννοεί απευθείας συνομιλίες, δεν έχει καμία βάση».

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ανέφερε πως γνωρίζει τις θέσεις του σερ Κίραν και αν με αυτό που είπε εννοούσε την αποστολή κάποιου ανώτερου αξιωματούχου του ΟΗΕ, για να μελετήσει την κατάσταση και να αποφασίσει πλαίσιο και μεθοδολογία, «αυτό είναι ακόμα στα χαρτιά».

Αμερικανική πρωτοβουλία

Τη μετάβαση της αναπληρώτριας βοηθού υπουργού αρμόδιας για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, Λόρα Κένεντι, στο τρίγωνο Αγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία, όπως και σε άλλες πρωτεύουσες που επηρεάζουν στο Κυπριακό, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να χαρακτηρίσει την περιοδεία της κας Κένεντι, που είναι υπεύθυνη για το Κυπριακό, ως νέα πρωτοβουλία, περιοριζόμενος να την περιγράψει ως «συνέχιση υφισταμένων προσπαθειών». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ερελι δήλωσε ότι η κα Κένεντι «θα αναχωρήσει την 1η Μάη για να μεταβεί στην Αγκυρα, στην Αθήνα, στη Λευκωσία, στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο», και πρόσθεσε ότι σκοπός της περιοδείας της είναι «να διαβουλευτεί με τα μέρη για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, όπως και για διμερή ζητήματα».

Ο κ. Ερελι επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι «το σχέδιο Ανάν προσφέρει την καλύτερη μέθοδο για λύση του κυπριακού ζητήματος» και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ενθαρρύνουν και τα δυο μέρη να υποστηρίξουν το «σχέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ