Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΡΑΝΤΙ ΜΠΑΡΜΠΑΤΟ - ΦΕΝΤΟΝ ΜΠΕΪΛΙ
Μέσα στο βαθύ λαρύγγι

«Το Βαθύ Λαρύγγι» κόστισε 25.000 δολάρια και εισέπραξε 600 εκατομμύρια δολάρια! Ποιος να νοιαστεί, τώρα, για τη Λίντα Λάβλεϊς, μια νεαρή γυναίκα από κάποια άγνωστη αμερικάνικη μικρή επαρχιακή πόλη, που έγινε κομμάτια. Είναι πολλά τα λεφτά, για φθηνούς συναισθηματισμούς. Το κέρδος βγάζει μάτια! Και ψυχές!

Ποιος, στη δεκαετία του '70, δεν έχει ακούσει, για να μην πω ποιος δεν έχει δει, «Το Βαθύ Λαρύγγι». Το πορνό, που αναστάτωσε τον κόσμο ολόκληρο. Το πορνό, που, κυρίως στην Αμερική, έκανε τους θεατές να στέκονται ουρές χιλιομέτρων έξω από τους κινηματογράφους όπου παιζόταν. Το πορνό, που διακινούσε η Μαφία. Το πορνό, που πάνω του στήθηκαν του κόσμου οι δοξασίες. Το πορνό, που «άνοιξε» τα μάτια στους διάφορους αετονύχηδες, συμπεριλαμβανομένων και γνωστών κινηματογραφικών studio του Χόλιγουντ. Το πορνό, που υπήρξε το θεμέλιο, που πάνω του οικοδομήθηκε η παγκόσμια βιομηχανία ταινιών sex. Το πορνό, που ξεγύμνωσε τον καπιταλισμό, από την ηθικοπλαστική υποκρισία. Το πορνό, που ελευθέρωσε κάθε άγριο κερδοφόρο ένστικτο.

Για το «φαινόμενο» αυτής της πορνοταινίας μιλάει το ντοκιμαντέρ «Μέσα Στο Βαθύ Λαρύγγι». Παραθέτει μια σειρά στοιχεία και προσπαθεί να συνθέσει και, τελικά, να εκφράσει μια κοινωνιολογική άποψη. Το εγχείρημά του, όμως, μένει κουτσό, αφού οι δημιουργοί τού ντοκιμαντέρ δεν τόλμησαν να πουν ολόκληρη την αλήθεια. Οτι το πορνό, και το πορνό, είναι γέννημα του καπιταλισμού. Οτι η πορνοβιομηχανία είναι και αυτή μέρος της «λογικής» της εκμετάλλευσης. Της κάθε μορφής εκμετάλλευσης.

Το «Μέσα Στο Βαθύ Λαρύγγι» δε χτυπάει τον πυρήνα του προβλήματος. Τη φιλοσοφία του καπιταλισμού. Ομως, και όσα, με τσιγκουνιά, μας αποκαλύπτει, δεν είναι λίγα για να μορφώσουμε γνώμη. Η κοινωνική κατάληξη της πρωταγωνίστριας (σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα), είναι, ίσως, η καλύτερη απάντηση για το πώς ο καπιταλισμός «σκοτώνει τα άλογα όταν γεράσουν». Και πως τα άλογα κλοτσάνε αρνούμενα να ξεψυχήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ