Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Σχήματα» εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής

Ξεκίνησε χτες το συνέδριο της ΕΝΑΕ με πρόταση για τη δημιουργία αυτοδιοικητικών «σχημάτων», που θα αναλάβουν την άσκηση πολιτικής, με στόχο την ανταποδοτικότητα

ΧΑΝΙΑ (της απεσταλμένης μας Χριστίνας ΔΙΑΜΑΝΤΗ).--

Παραπέρα συγκέντρωση της τοπικής εξουσίας, ώστε να διοχετεύονται ευκολότερα, μέσα από τα όργανα της Αυτοδιοίκησης, οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζητά η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Η σχετική πρόταση που κατατέθηκε στη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας των εργασιών του έκτακτου συνεδρίου του συλλογικού οργάνου για τον νέο Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) που πραγματοποιείται στα Χανιά, προβλέπει τη δημιουργία σχημάτων που θα αναλάβουν την άσκηση μιας σειράς μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων, με στόχο την επίτευξη της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο βωμό, μάλιστα, αυτής της αποδοτικότητας, υποθηκεύονται τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά έχουν απομείνει στην άσκηση της δημοτικής και νομαρχιακής εξουσίας, αφού όπως έκανε σαφές η πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Φ. Γεννηματά - η ΝΑ οφείλει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό και με το πρόσχημα ότι «πολλοί από τους σημερινούς νομούς είναι υπερβολικά μικροί για τη συγκρότηση και άσκηση δημόσιων πολιτικών» η ΕΝΑΕ προτείνει τρία οργανωτικά σχήματα που θα αναλάβουν την άσκηση μητροπολιτικών λειτουργιών, όπως περιβάλλον, κοινωνικές υπηρεσίες, μεταφορές, πολιτική προστασία: Πρώτον, σε επίπεδο των δύο πολεοδομικών συγκροτημάτων Αττικής και Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, σε επίπεδο νησιωτικών περιοχών και τρίτον στις ηπειρωτικές περιοχές».

Η ΕΝΑΕ προτείνει, η όποια διοικητική μεταρρύθμιση να επικυρωθεί μέσα από δημοψήφισμα. Μάλλον όψιμο το ενδιαφέρον για την πληροφόρηση των δημοτών, όπως αποδεικνύει και ο τρόπος διεξαγωγής του συνεδρίου, για τις εισηγήσεις του οποίου ακόμα και οι ίδιοι οι σύνεδροι ενημερώθηκαν λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες... Είναι προφανέστατα, άλλωστε, τα δείγματα γραφής που έχει δώσει η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία και είναι επίσης δεδομένη η βούληση της ΕΝΑΕ, να ισχυροποιηθεί η ΝΑ, όπως αποκαλείται η ανάληψη από μέρους της μεγαλύτερου μεριδίου στην άσκηση της κρατικής αντιλαϊκής εξουσίας.

Ενδεικτική είναι η διεκδίκηση από την ηγεσία της όπως κατατέθηκε εκ νέου χτες - να μπορούν οι νομαρχίες να επιβάλουν και διαχειρίζονται φόρους. Και μία πρόσφορη και «χρυσή» από άποψη κερδών αρμοδιότητα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία ζητά η ΕΝΑΕ να αναλάβουν οι νομαρχίες και όχι οι δήμοι όπως συμβαίνει τώρα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος χαρακτήρισε ως θετικό βήμα για το μέλλον του θεσμού το διαχωρισμό των προνοιακών επιδομάτων από την κρατική επιχορήγηση που εισπράττουν οι νομαρχίες, ξεχνώντας προφανώς ότι αυτή εξακολουθεί να κινείται στο πενιχρό ποσοστό του 6 τοις χιλίοις επί του κρατικού προϋπολογισμού. Ο Θ. Πάγκαλος εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση να ξεκινήσει διάλογος για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Με γραπτό μήνυμά του ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος εξήγγειλε την κατάργηση του περιορισμού των δύο θητειών για τους νομάρχες.

«Να διεκδικηθεί άλλος ρόλος»

Η ανάγκη να διεκδικηθεί ένας άλλος ρόλος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μη γίνει ολοκληρωτικά ένας διοικητικός, διεκπεραιωτικός μηχανισμός, σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίησή της σαν μέσο και μοχλό προώθησης της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας, ήταν τα δύο βασικά σημεία της χτεσινής ομιλίας του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο συνέδριο της ΕΝΑΕ.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχολίασε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να βγει πάνω και έξω από τη λογική, τους σκοπούς και τους στόχους των κρατικών δομών και ό,τι αυτές αντιπροσωπεύουν και εκφράζουν στο καπιταλιστικό σύστημα». «Η Νομαρχική Αυτοδιοίκηση - τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής - πολύ απέχει από το να είναι Αυτοδιοίκηση. Λειτουργεί με το εντέλλεστε σαν μεσάζων. Εφαρμόζει μορφές διαχείρισης με κριτήρια την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, την ανταποδοτικότητα, την επιχειρηματικότητα».

«Ο όποιος Νέος Κώδικας - ανέφερε στη συνέχεια - δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός εφόσον βρίσκεται σε αντίθεση με τις ανάγκες και τις προσδοκίες του λαού μας για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη, ενισχυτή, συμμέτοχο στους αγώνες για προστασία και ανάπτυξη των κοινωνικών, οικονομικών, δημοκρατικών του δικαιωμάτων του, που σήμερα δέχονται μια ανηλεή επίθεση». Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «ένα σύγχρονο, προς όφελος του λαού, περιεχόμενο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ένα ξεπέρασμα των προβλημάτων της, σημαίνει, πριν απ' όλα, ξεπέρασμα του ίδιου του συστήματος τόσο στην οικονομία όσο και στο επίπεδο κρατικών λειτουργιών.

Ακόμα, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι «η αντίσταση στη μεταφορά αρμοδιοτήτων αποκλειστικής ευθύνης του κράτους στην ΤΑ, στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της, στη λειτουργία της ΤΑ ως επιχείρησης και στην εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας αποτελούν τα ελάχιστα που μπορούν να διασώσουν έστω κάποια από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ΤΑ που την κάνουν να διαφέρει από τους άλλους μηχανισμούς του κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ