Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εγκληματούν για το κέρδος!

Οργισμένοι από την κυβερνητική αδιαφορία, κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου συγκεντρώθηκαν στο σημείο, όπου έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα ο μικρός Παύλος Λίταινας

Εγκληματική η αδιαφορία των κυβερνήσεων για τις αφύλακτες διαβάσεις του ΟΣΕ. Το πανό αφορά άλλο θανατηφόρο δυστύχημα στη Λάρισα

Eurokinissi

Εγκληματική η αδιαφορία των κυβερνήσεων για τις αφύλακτες διαβάσεις του ΟΣΕ. Το πανό αφορά άλλο θανατηφόρο δυστύχημα στη Λάρισα
Φωνή διαμαρτυρίας για τα εγκλήματα στις ράγες ύψωσαν χτες κάτοικοι της συνοικίας Αγ. Γεωργίου της Λάρισας, όπου το βράδυ της Δευτέρας βρήκε τραγικό θάνατο ένα τρίχρονο αγοράκι όταν παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ. «Πλημμυρισμένοι» από οργή και αγανάκτηση για την αδιαφορία των κυβερνώντων, που στοίχισε πολλές ανθρώπινες ζωές - πριν λίγο καιρό στο ίδιο περίπου μέρος είχε σκοτωθεί μια γυναίκα με τα δυο παιδιά της, ενώ το τρίτο παιδί της τραυματίστηκε σοβαρά - το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση, στη συμβολή των οδών Κάρλας και Μεγαλουπόλεως, όπου έχασε τη ζωή του ο μικρός Παύλος Λίταινας. Τραγικές φιγούρες στην κινητοποίηση ήταν οι συγγενείς του τρίχρονου παιδιού που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως δε θα ξαναδούν το αγγελούδι τους που τόσα άδικα και αδόκητα χάθηκε.

Οι κάτοικοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα προχώρησαν σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής που έχει μετατραπεί σε διάβαση θανάτου, απειλώντας τη ζωή των ίδιων και πολλών άλλων που διέρχονται καθημερινά από εκεί. Το άμεσο αίτημα που προβάλλουν είναι η περίφραξη της σιδηροδρομικής γραμμής. Και, βεβαίως, απαιτούν και την οριστική λύση του προβλήματος που δημιουργεί η διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών από το κέντρο της πόλης. Μια λύση που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνούνται πεισματικά να δώσουν, επικαλούμενες το μεγάλο οικονομικό κόστος για τον ΟΣΕ. Ομως, δεν υπολογίζουν το κόστος όταν ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα για τον «εκσυγχρονισμό» του ΟΣΕ, ώστε να δοθεί πιο κερδοφόρος στους ιδιώτες. Το μόνο που κάνουν κάθε φορά που γίνεται ένα δυστύχημα είναι να περιφράξουν κάποιες ισόπεδες διαβάσεις, εμποδίζοντας εντελώς τους κατοίκους των συνοικιών να επικοινωνούν με το κέντρο της πόλης.

Στο στόχαστρο των κατοίκων βρέθηκαν και η Νομαρχιακή και Δημοτική Αρχή Λάρισας, που, ενώ παριστάνουν ότι «ενδιαφέρονται» για το πρόβλημα, στην ουσία δεν κάνουν τίποτα για τη διεκδίκηση της επίλυσής του.

Αγώνας χωρίς καθυστέρηση!

Το νέο θανατηφόρο δυστύχημα στις ράγες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Σε δήλωσή του ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζει: «Τα απανωτά θανατηφόρα δυστυχήματα στις γραμμές του τρένου, που διέρχονται μέσα από την πόλη μας, δεν είναι τυχαία. Αποτελούν εγκλήματα κατ' εξακολούθηση!

Η ευθύνη γι' αυτά τα εγκλήματα βαρύνει τη διοίκηση του ΟΣΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που αδιαφορούν προκλητικά για το αίμα που χύνεται στις ράγες.

Το χρόνιο αίτημα των Λαρισαίων για την υπογείωση των γραμμών εντός της πόλης δεν ικανοποιείται από τους αρμόδιους, οι οποίοι για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους, επικαλούνται το μεγάλο οικονομικό κόστος των έργων που απαιτούνται. Ομως, κανένα οικονομικό κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο για να συγκρίνεται με την αξία της ανθρώπινης ζωής! Οι αρμόδιοι δεν προχωρούν ούτε προς την κατεύθυνση άλλων λύσεων - απομάκρυνση των γραμμών από το κέντρο της πόλης ή δημιουργία υπόγειων και υπέργειων διαβάσεων κ.ά. - που θα λύσουν ουσιαστικά το πρόβλημα. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΣΕ ενδιαφέρονται μόνο πώς θα εξασφαλίσουν κέρδη για την επιχείρηση, αδιαφορώντας αν η πόλη μας πληρώνει αυτή τη λογική με το αίμα πολλών ανθρώπων και μικρών παιδιών.

Αλλά δεν πάει άλλο! Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Εδώ και τώρα, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα προφύλαξης κι ασφαλούς διέλευσης από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Ομως, αυτά τα μέτρα να μην αποτελέσουν το άλλοθι της κυβέρνησης και του ΟΣΕ, για να μην προχωρήσουν αμέσως τις διαδικασίες για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Κι επειδή οι αρμόδιοι ούτε κι αυτή τη φορά θα ευαισθητοποιηθούν, οι φορείς και ο λαός της περιοχής μας πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να επιβάλουν, με τον αγώνα τους, την αρμόζουσα λύση. Οσο καθυστερεί η οργάνωση αυτού του αγώνα, τόσο περισσότερα θύματα θα θρηνούμε...».

Να ξεσηκωθούν οι Λαρισαίοι

Δήλωση έκανε και ο Αγ. Παπαστεργίου, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» και δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, ο οποίος υπογραμμίζει: «Οι Δημοτικές Αρχές των τελευταίων χρόνων, που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, δεν πρόβαλαν, όσο χρειάζεται, το αίτημα της οριστικής λύσης του προβλήματος των σιδηροδρομικών γραμμών και, προπάντων, δε μερίμνησαν για την οργάνωση του αγώνα των Λαρισαίων.

Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Συμπολίτες μας - και, μάλιστα, μικρά παιδιά - πέφτουν θύματα αυτής της εγκληματικής αδιαφορίας και χάνουν τη ζωή τους στις ράγες.

Ομως, αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αξιώνουμε από τον ΟΣΕ και την κυβέρνηση να πάρει αμέσως μέτρα προφύλαξης και ασφαλούς διέλευσης από τις γραμμές και, ταυτόχρονα, να προχωρήσουν πάραυτα οι διαδικασίες για την υπογείωσή τους. Κανένα οικονομικό κόστος δεν μπορεί να συγκριθεί με την αξία της ανθρώπινης ζωής, καμία προσπάθεια για αύξηση των κερδών του ΟΣΕ δε δικαιολογεί την εγκληματική συμπεριφορά.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν, εδώ και τώρα, την ουσιαστική λύση του προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ