Σάββατο 14 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Ανοιξε η κάνουλα των απολύσεων

«Δε θα φύγει κανείς» δηλώνουν αποφασιστικά οι εργαζόμενοι και το Εργατικό Κέντρο της πόλης

Η Νάουσα ξανά «στο πόδι», μετά τη χτεσινή ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι προχωράει στη μείωση του προσωπικού στα «Κλωστήρια Ναούσης» κατά 30%
Η Νάουσα ξανά «στο πόδι», μετά τη χτεσινή ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι προχωράει στη μείωση του προσωπικού στα «Κλωστήρια Ναούσης» κατά 30%
Στην αποφασιστική αντίσταση των εργαζομένων θα χτυπήσουν τα σχέδια του Λαναρά να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες από τα εργοστάσια των «Κλωστηρίων Ναούσης» στη Νάουσα, στη Θεσσαλονίκη και τον Εβρο.

Χτες η εταιρία ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη του προγράμματος «εθελούσιας» απόλυσης, με στόχο να μειώσει το προσωπικό της κατά 30%. Μάλιστα, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι της απόλυσης και να δελεάσει τους εργαζόμενους, υπόσχεται μπόνους απόλυσης 3.000 ευρώ για κάθε έναν που θα αποφασίσει να μπει στη στρατιά των ανέργων. Και προειδοποιεί πως αν ο αριθμός των εργαζομένων που θα καταθέσουν αιτήσεις μέχρι τις 27 Μάη δε θα αντιστοιχεί στο προβλεπόμενο 30% του προσωπικού, τότε θα ξεκινήσει απολύσεις.

«Δε θα φύγει κανένας. Δε θα δεχτούμε καμία απόλυση. Τα σχέδια της εργοδοσίας θα σπάσουν πάνω στον αγώνα μας. Αυτή τη νέα αντεργατική επίθεση θα την "πληρώσουν" όλοι όσοι βάζουν πλάτη στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής που καταδικάζει στη φτώχεια και την ανεργία τους εργάτες για να γεμίζουν οι τσέπες των εργοδοτών. Θα λογοδοτήσουν στους εργαζόμενους όλοι, εργοδοσία, κυβέρνηση και κόμματα που βάζουν πλάτη για να τσακίσουν το δικαίωμά μας στη δουλιά και στη ζωή», δήλωσε ο Χρήστος Τρεμπελής, κλωστοϋφαντουργός, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, προϊδεάζοντας για τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Η εταιρία «Κλωστήρια Ναούσης» του Ομίλου «Κλωνατέξ», στα εργοστάσια που λειτουργεί σε Νάουσα, Θεσσαλονίκη και Εβρο, απασχολεί περίπου 750 εργαζόμενους. Από αυτούς οι 550 δουλεύουν στα εργοστάσια της Νάουσας. Με τη μείωση του προσωπικού κατά 30%, στο δρόμο για την ανεργία θα βγουν οι 250 και το μεγαλύτερο ποσοστό θα αφορά εργάτες της Νάουσας.

Η απόφαση της εταιρίας να απολύσει το 30% των εργαζομένων εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών που κάνει η επιχείρηση προκειμένου να εξασφαλίσει την υπερκερδοφορία της. «Η μείωση του προσωπικού αφορά καθαρά οικονομοτεχνικούς λόγους», ανακοίνωσαν τα «Κλωστήρια Ναούσης».

Οι εργάτες και οι οικογένειές τους είναι μόνο αριθμοί για τον κατά τα άλλα «μεγάλο ευεργέτη» κ. Λαναρά που στο όνομά του πίνουν νερό οι πολιτικοί του δικομματισμού. Ο Θ. Λαναράς και ο όμιλός του, αφού στράγγισε τους Ελληνες εργάτες, στηρίχτηκε με πολλά δισ. δραχμές από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, για να αισχροκερδεί πάνω στις πλάτες των εργαζομένων στις Βαλκανικές χώρες και τώρα που πια δεν κερδίζει όσα θέλει, άνοιξε την κάνουλα της ανεργίας. Τα θύματα πέρσι, ήταν οι 100 εργαζόμενοι της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, τώρα στο βωμό του κέρδους ετοιμάζονται να θυσιαστούν οι εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Ναούσης», αύριο θα έρθει η σειρά των εργαζομένων της FANCO.

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο αυτό που τόσα χρόνια φωνάζει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Πως η ανάπτυξη του τόπου και το δικαίωμα του εργαζόμενου λαού για πλήρη και σταθερή εργασία δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Πρέπει να περάσει στα χέρια του ίδιου του λαού που με τη δική του λαϊκή εξουσία και οικονομία, αξιοποιώντας τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ανοίξει το δρόμο για ανάπτυξη σε όφελος των συμφερόντων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ