Κυριακή 22 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
6 ΕΩΣ 11 ΑΠΡΙΛΗ 2005
Στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΙ (Μαρξιστικό) στο Νέο Δελχί

Στο προεδρείο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΙ (Μ) στο Νέο Δελχί
Στο προεδρείο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΙ (Μ) στο Νέο Δελχί
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε κλειστό γυμναστήριο στην πρωτεύουσα της Ινδίας, στο Νέο Δελχί.

Στο εσωτερικό του χώρου του Συνεδρίου δέσποζαν γιγαντοπορτρέτα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν, Χο Τσι Μινχ, Μάο, καθώς και ιστορικών στελεχών του Κόμματος. Στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχαν μεγάλα συνθήματα όπως «Ζήτω ο μαρξισμός - λενινισμός», «Εργάτες του κόσμου ενωθείτε», «Ζήτω η ενότητα εργατών και αγροτών», «Κάτω τα χέρια του ιμπεριαλισμού από τις χώρες του τρίτου κόσμου», «Ζήτω η λαϊκή δημοκρατική επανάσταση».

Στο επίσημο άνοιγμα του Συνεδρίου τιμήθηκαν 12 βετεράνοι του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ενώ κατά τη διάρκειά του δόθηκαν στην κυκλοφορία δύο βιβλία σχετικά με την ιστορία του κόμματος.

Το Συνέδριο απάρτιζαν 699 αντιπρόσωποι και 59 παρατηρητές. Η ηλικιακή τους σύνθεση ήταν αρκετά καλή και στους χώρους του συνεδρίου υπήρχαν πολλά νέα παιδιά με διάφορες χρεώσεις.

Από τους αντιπροσώπους 446 και 31 παρατηρητές είχαν κάνει φυλακή, ενώ 246 αντιπρόσωποι και 14 παρατηρητές είχαν δουλέψει στην παρανομία.

Στα 3 τελευταία χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Συνέδριο είχαν 399 θύματα (δολοφονίες στελεχών και μελών τους), ιδιαίτερα στην περιοχή της Τριπούρα, όπου χάνανε 1 μέλος κάθε μιάμιση μέρα.

Το ΚΚΙ(Μ) συνεχίζει να έχει σημαντική ανάπτυξη στη διάρκεια όλης της δεκαετίας που πέρασε, έστω και ανομοιόμορφη, όπως και τα μαζικά κινήματα που καθοδηγεί. Ομως η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των μελών του συγκεντρώνεται βασικά σε 5 μόνο κρατίδια.

Αποψη του χώρου διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΚΚΙ (Μ)
Αποψη του χώρου διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΚΚΙ (Μ)
Εχει αυτή τη στιγμή περίπου 870.000 μέλη. (Αντίστοιχα, τα προηγούμενα χρόνια είχε: το 2001: 796.073, το 2002: 835.239, το 2003: 843.896).

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2004 πήρε εκεί που είχε υποψήφιους, πάνω από 22 εκατομμύρια ψήφους, δηλαδή ποσοστό 5,69%.

Το Συνέδριο συζήτησε 2 ντοκουμέντα: Το σχέδιο πολιτικής απόφασης και την πολιτική - οργανωτική έκθεση.

Στην προσυνεδριακή συζήτηση κατατέθηκαν 2.835 προτάσεις και τροποποιήσεις. Προτάσεις και ζητήματα που μπήκαν προσυνεδριακά αφορούσαν στα εξής θέματα:

  • Το σύστημα των αντιθέσεων του ιμπεριαλισμού.
  • Καλύτερη επεξεργασία της φύσης της καπιταλιστικής επίθεσης, αλλαγές στη φύση της εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση κλπ.
  • Για τις εξελίξεις σε Βενεζουέλα και Κούβα.
  • Για την κατάσταση στην Κίνα.
  • Διευκρινίσεις και επιφυλάξεις για τη φύση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και το ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
  • Τέλος, κάποιες προτάσεις εξέφραζαν την ανάγκη ύπαρξης κάποιας μορφής έκφρασης του συντονισμού στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και ζήταγαν το ΚΚΙ(Μ) να παίξει έναν πιο δραστήριο ρόλο στην οικοδόμηση της ενότητας.

Η συζήτηση στο Συνέδριο ήταν αρκετά πλούσια και ζωντανή, περισσότερο θεωρητική. Ζητήματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τη συζήτηση μέσα στο Συνέδριο: Το σύστημα αντιθέσεων του ιμπεριαλισμού, οικονομικές τάσεις και εξελίξεις παγκόσμια, ο ρόλος της Κίνας, ποια πρέπει να είναι η κύρια κατεύθυνση στη χώρα, ο ανεξάρτητος ρόλος του Κόμματος, η ανάγκη οριοθέτησης από την κυβέρνηση και το Κογκρέσο, η τρίτη εναλλακτική λύση, κ.ά.

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων των εργασιών του Συνεδρίου του ΚΚΙ (Μ) λειτουργούσε έκθεση μαρξιστικού βιβλίου
Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων των εργασιών του Συνεδρίου του ΚΚΙ (Μ) λειτουργούσε έκθεση μαρξιστικού βιβλίου
Θεωρούν ότι η οικονομική ανάκαμψη της αμερικανικής και διεθνούς οικονομίας είναι αναιμική και ασταθής και σημειώνουν το φαινόμενο να συνοδεύεται η φάση της ανάπτυξης από στασιμότητα ή και μείωση των θέσεων εργασίας. Βλέπουν την κοινή στρατηγική ΗΠΑ - Ιαπωνίας - προηγμένων δυτικοευρωπαϊκών χωρών και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Σε σχέση με αυτό εκτιμούν στην πολιτική απόφαση πως: «Η παγκόσμια δύναμη του χρηματιστικού κεφαλαίου και η κινητικότητά του τείνουν να καλύπτουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Αλλά αυτό δε σταματά τον ανταγωνισμό και τη διαμάχη όπως έγινε κατά τον πόλεμο στο Ιράκ μεταξύ ΗΠΑ - Γαλλίας και Γερμανίας. Συνεργασία και ανταγωνισμός συνυπάρχουν τώρα στις ενδοϊμπεριαλιστικές σχέσεις. Η ΕΕ έχει διευρυνθεί και τώρα έχει 25 μέλη. Η διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, με το νέο σχέδιο συντάγματος είναι οικοδομημένη με τρόπο ώστε να υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου και χρηματιστικού κεφαλαίου. Ενα τέτοιο οικοδόμημα περιέχει τη βάση για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ ενόσω παραμένουν και οι ανταγωνισμοί»...

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις και τη στάση τους απέναντί τους, ειδικά σε κρατίδια που έχουν την κυβέρνηση, υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις μπορούν να γίνονται αποδεκτές και σε ποιους τομείς.

Το συνέδριο σημείωσε πως υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό η γραμμή και οι στόχοι του 17ου Συνεδρίου που έβαζε ως προτεραιότητες:

1) Πάλη ενάντια στον «κομουναλισμό» και την ήττα της αντιδραστικής κυβέρνησης.

2) Το σχηματισμό μιας κοσμικού προσανατολισμού κεντρικής κυβέρνησης.

3) Την ενίσχυση της αριστεράς γενικά και του ΚΚΙ(Μ) ειδικά.

Αποφάσισε, δε, τον εξής γενικό προσανατολισμό:

- Συνέχιση της πάλης ενάντια στον «κομουναλισμό».

- Ενταση της πάλης ενάντια στις επιζήμιες νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

- Πάλη για εναλλακτικές πολιτικές, αυτοτελής ρόλος του κόμματος και προβολή των θέσεών του.

- Δράση ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Το ΚΚΙ(Μ) φιλοδοξεί να περάσει σε νέα φάση και να γίνει μια ισχυρή δύναμη σε όλα τα κρατίδια της Ινδίας.

Επιπλέον αποφασίστηκε:

- Η ΚΕ να διαμορφώσει άμεσα πρόγραμμα πάλης σε 3 άξονες: Γη, μισθοί, απασχόληση.

- Να επεξεργαστούν νέο ιδεολογικό ντοκουμέντο για τα ζητήματα του σοσιαλισμού τον επόμενο χρόνο.

- Να εκδοθούν 3 ντοκουμέντα για την πολιτική τους ειδικά για τις γυναίκες, τη νεολαία, τους φοιτητές.

Τέλος, εκλέχθηκε νέα Κεντρική Επιτροπή αποτελούμενη από 85 μέλη. Εκλέχθηκε Πολιτικό Γραφείο και νέος Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, ο 57χρονος Πρακάς Καράτ.

Με το κλείσιμο του Συνεδρίου οργανώθηκε ανοιχτή μαζική συγκέντρωση του Κόμματος, όπου συμμετείχαν πάνω από 17.000 άτομα και όπου μίλησε ο βετεράνος, μέχρι το Συνέδριο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος και ιστορική φυσιογνωμία του κομμουνιστικού κινήματος στην Ινδία σ. Χαρκισάν Σινγκ Σουρζίτ, καθώς και ο νέος Γενικός Γραμματέας σ. Πρακάς Καράτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ