Κυριακή 22 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΙΛΕΣ
Η δήθεν σύλληψη του πράκτορα της CIA

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Κουβανοί απαίτησαν τη σύλληψη Καρίλες

Associated Press

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Κουβανοί απαίτησαν τη σύλληψη Καρίλες
Τρίτη 17 Μάη, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αβάνα απαιτώντας τη σύλληψη του Λουίς Ποσάδα Καρίλες, του εγκληματία που τα δημοσιεύματα έφεραν να έχει εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό στις 14 Μάρτη και να έχει κάνει αίτηση πολιτικού ασύλου, αλλά που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν συνεχώς «άγνοια για την ύπαρξή του εντός του αμερικανικού εδάφους»...

Το πρωί της ίδιας μέρας η εφημερίδα «Μαϊάμι Χέραλντ»(17/5/05) δημοσίευε αποκλειστική συνέντευξή του τονίζοντας «μπορεί ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες να είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, αλλά ο ίδιος πίνει το χυμό του πολύ ειρηνικά, διαβάζει Κονφούκιο και αποθαυμάζει το ηλιοβασίλεμα από το μπαλκόνι του στο Μπρίκελ Κέι»... Οι ομοσπονδιακές αρχές δεν έσπευσαν στο σημείο. Τον συνέλαβαν στις 14.00 τοπική ώρα και αφού πρώτα είχε ολοκληρώσει την τηλεοπτική του συνέντευξη Τύπου! Αρχικά τον πήγαν στο κέντρο κράτησης Κρομ και κατόπιν ελικόπτερο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας τον πήγε στη Νότια Φλόριντα, στην αεροπορική βάση Χόμστεντ, όπου επί δεκαετίες είναι και η βάση εκπαίδευσης «μαχητών» της CIA, δηλαδή την έδρα του Ποσάδα Καρίλες και του Ορλάντο Μπος!

Οσο για την αίτηση πολιτικού ασύλου, λίγο πριν τη σύλληψη του Καρίλες, ο δικηγόρος του Εντουάρδο Σότο, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι ο πελάτης του πλέον δε ζητά την προώθηση του αιτήματος του πολιτικού ασύλου: «Ηταν προσχεδιασμένη κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να τον συλλάβει πριν αποσύρουμε το αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου»... αφού «δε χρειάζεται να απελάσεις ένα άτομο που επιθυμεί να φύγει»! Ο δε «ευεργέτης» του, Κουβανοαμερικανός Σαντιάγο Αλβαρες, με το σκάφος του οποίου ο Ποσάδα εισήλθε στις ΗΠΑ, δηλώνει στον Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ: «Ο Καρίλες θα φύγει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ήρθε»...

Κάστρο: «Φάρσα και μεγάλο ψέμα η σύλληψη»

«Συνελήφθη» αφού πρώτα εκπλήρωσε τις τηλεοπτικές του υποχρεώσεις

Associated Press

«Συνελήφθη» αφού πρώτα εκπλήρωσε τις τηλεοπτικές του υποχρεώσεις
Αναλυτές στις ΗΠΑ ερίζουν ότι η υπόθεση έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση των ΗΠΑ μην ξέροντας τι να κάνει με «ένα πολύ στενό σύμμαχο» και την πολύ σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει έναντι των «τρομοκρατών», στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Προφανώς αποφεύγουν να δουν το αυτονόητο... ότι η σύλληψη Καρίλες είναι μία «φάρσα, ένα μεγάλο ψέμα» όπως τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο, την επομένη της σύλληψης, διερωτώμενος μάλιστα γιατί οι αρχές των ΗΠΑ δε συλλαμβάνουν και τους συνεργούς του, ώστε να τους ανακρίνουν. «Είναι φανερό ότι ο σκοπός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπλήρωσε, είναι να προστατεύσει τον Ποσάδα Καρίλες για να αποφύγει την προσαγωγή σε δίκη και την τιμωρία». Οπως τον προστάτευε μέχρι την Τρίτη, δύο μήνες αφότου είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ.

Μάλιστα ο Κουβανός ηγέτης εκτίμησε ότι οι αρχές των ΗΠΑ πιθανότατα θα στείλουν τον Καρίλες σε κάποια χώρα, όπου θα τη «γλιτώσει φθηνά», όπως το Ελ Σαλβαδόρ, αντί να τον εκδώσουν στη Βενεζουέλα όπως οφείλουν - υπάρχει συμφωνία από το 1992 - αφού η χώρα αυτή από την περασμένη Παρασκευή έχει υποβάλει επίσημο αίτημα. Το Ελ Σαλβαδόρ, στενός σύμμαχος της κυβέρνησης Μπους, ανέφερε την Τετάρτη ότι ίσως ζητήσει την έκδοση του Καρίλες για να δικαστεί για παραχάραξη επίσημων εγγράφων, μια πλημμεληματική κατηγορία!

Προς το παρόν απαντήσεις δεν υπάρχουν. Εάν τελικά ο Καρίλες «δε φύγει όπως πήγε» από τις ΗΠΑ, το επόμενο επεισόδιο θα παιχτεί στις αίθουσες αμερικανικού δικαστηρίου αφού οι ομοσπονδιακές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες «παράνομης εισόδου στις ΗΠΑ», κατηγορητήριο το οποίο αποτελεί ένδειξη έναρξης διαδικασίας απέλασης. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ομοσπονδιακών αρχών, ο Ποσάδα Καρίλες θα κρατηθεί χωρίς δυνατότητα καταβολής χρηματικής εγγύησης μέχρι την έναρξη της δίκης του στις 13 Ιούνη.


Κείμενα:
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τους 5 Κουβανούς(2010-12-22 00:00:00.0)
Καταγγελία σχεδίου δολοφονίας του Προέδρου(2009-06-04 00:00:00.0)
Να εκδοθεί ο εγκληματίας Καρίλες(2007-05-20 00:00:00.0)
1η Μάη: Καταγγελία της πολιτικής των ΗΠΑ(2007-04-26 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή για τα Συμβούλια Λαϊκής Εξουσίας(2005-04-19 00:00:00.0)
«Οι ΗΠΑ παρέχουν άσυλο σε δολοφόνους»(2005-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ