Παρασκευή 27 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Εξήγγειλαν 48ωρη απεργία

Ούτε ένας γιατρός δεν έχει προσληφθεί τον τελευταίο χρόνο στις Μονάδες Υγείας

Σαρανταοχτάωρη απεργία στις 31 Μάη και 1 Ιούνη εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), κάτω από το βάρος των προβλημάτων των γιατρών του ΙΚΑ και της υποβαθμισμένης περίθαλψης που παρέχεται στους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στις 335 Μονάδες Υγείας προβλέπονται 8.741 θέσεις γιατρών, αλλά σήμερα υπηρετούν 8.188, 550 λιγότεροι από τους προβλεπόμενους. Ενα χρόνο τώρα δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη. Στο ΙΚΑ εργάζονται συνολικά 5.500 γιατροί συμβασιούχοι για περισσότερα από 20 χρόνια και ανασφάλιστοι από τον εργοδότη τους, αφού ελάχιστοι γιατροί εντάχθηκαν στην επαίσχυντη διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης, που προβλέπει ότι γιατροί που παίρνουν 800 ευρώ καθαρά θα πληρώνουν 250 το μήνα για την ασφάλισή τους και 250 ευρώ ακόμα για να εξαγοράσουν τις εισφορές του εργοδότη τους!

Επεκτείνοντας τις συμβάσεις αποικιοκρατικού τύπου η κυβέρνηση εξήγγειλε την πρόσληψη 621 επικουρικών γιατρών με διετείς συμβάσεις. Την ίδια ώρα οι μονάδες υγείας απονευρώνονται, εξακολουθεί το απαράδεκτο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού και το αίσχος των 10λεπτων εξετάσεων.

Πέρα από την περιγραφή, όμως, η ηγεσία της Ομοσπονδίας δήλωσε ικανοποιημένη από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων στην ευθεία του χρόνου, γιατί η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την επίλυσή τους! Ετσι αποδεικνύεται ξανά ότι οι πλειοψηφούσες δυνάμεις της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ αρνούνται να τηρήσουν διεκδικητική στάση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και σέρνονται σε κινητοποιήσεις κάτω από την πίεση των εργαζομένων.

Στον αντίποδα, οι συνδικαλιστές της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών καλούν τους γιατρούς να πάρουν μέρος στην απεργία και ξεπερνώντας τη συμβιβασμένη ηγεσία να επιδιώξουν την ενότητα με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και να διεκδικήσουν πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες τους, με κεντρικό αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ