Κυριακή 29 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Σε τεντωμένο σχοινί λόγω ξένων παρεμβάσεων

Συνέντευξη με τον Χαμντάν Χασάν, Γραμματέα της Εθνικής Επιτροπής Ειρήνης

Από πρόσφατη (13/5) αντιαμερικανική διαδήλωση στο Λίβανο

Associated Press

Από πρόσφατη (13/5) αντιαμερικανική διαδήλωση στο Λίβανο
«Η κατάσταση στο Λίβανο παραμένει επικίνδυνη και αμφίρροπη και οι αμερικανικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας επιδεινώνουν την κατάσταση» επισημαίνει μιλώντας στο «Ρ» ο Χαμντάν Χασάν, Γραμματέας Εθνικής Επιτροπής Ειρήνης του Λιβάνου, που βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας συμμετέχοντας σε διεθνή συνάντηση της ΕΕΔΥΕ.

-- Ποια είναι η θέση του φιλειρηνικού κινήματος στο Λίβανο υπό τις εκρηκτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα και τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι;

-- Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι - στις 14/2/2005 - που καταδικάστηκε διεθνώς, ως γεγονός, κατά τη γνώμη μας, μπορούσε να οδηγήσει το Λίβανο σε ακόμη πιο επικίνδυνη κατάσταση, μια κατάσταση που θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη και την ενότητα της χώρας. Αμέσως, το κίνημά μας, σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, δυνάμεις που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιπολίτευση, εκτιμήσαμε ότι πρέπει να θέσουμε ορισμένους άμεσους στόχους πάλης.

Καταρχάς, να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη δολοφονία Χαρίρι: ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν και γιατί το έκανε. Ζητήσαμε, επίσης, τη βοήθεια και την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για να συσταθεί στο Λίβανο μια επιτροπή, μια διεθνής ανεξάρτητη επιτροπή, που θα διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα για το ζήτημα, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη. Θεωρήσαμε ότι η ηθική ευθύνη για τη δολοφονία βαραίνει τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, του λιβανικού μηχανισμού ασφαλείας που υποστηριζόταν και είχε άμεσες διασυνδέσεις με το συριακό στρατό κατοχής. Γι' αυτό και ταχθήκαμε υπέρ της απομάκρυνσης των επικεφαλής των υπηρεσιών αυτών από τις θέσεις τους.

Ακόμη, επαναφέραμε στο προσκήνιο ένα αίτημα που διατυπώνουμε εδώ και καιρό, ως κίνημα ειρήνης: να αποχωρήσει ο συριακός στρατός. Δεν υπήρχε κανένας λόγος παραμονής του συριακού στρατού στο Λίβανο, ιδιαίτερα μετά τη νίκη των λιβανικών απελευθερωτικών δυνάμεων και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού κατοχής από τη «ζώνη ασφαλείας». Η παράταση αυτής της στρατιωτικής παρουσίας ενίσχυε και την ανάμειξη της συριακής ηγεσίας στις καθημερινές πολιτικές καταστάσεις της χώρας, κάτι που δεν επιθυμεί η πλειοψηφία των Λιβανέζων και δεν είναι προς το συμφέρον του λαού μας και τους στόχους του για πρόοδο και δημοκρατία.

Η απόφαση 1559 προωθεί τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή»

Σήμερα, πλέον, ο συριακός στρατός έχει αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από το Λίβανο. Το κακό, όμως, είναι ότι αυτό δεν έγινε ως αποτέλεσμα μιας συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών αλλά υπό την πίεση για εφαρμογή της απόφασης 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια απόφαση που προσχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ και υποστηρίχτηκε από τη Γαλλία και την ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου που προωθούν, για τη λεγόμενη «Μεγάλη Μέση Ανατολή». Η συριακή αποχώρηση έγινε υπό αυτή την πίεση.

Οι προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις του Λιβάνου επιθυμούν και επιδιώκουν στενές διμερείς σχέσεις με τη Συρία, σχέσεις συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης αλλά βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό. Οσο αντιτασσόμαστε στην ανάμειξη της Συρίας στα εσωτερικά του Λιβάνου, άλλο τόσο αντιτασσόμαστε στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναμειχθούν, διά μέσου αυτών των πιέσεων, στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου για να τη μετατρέψουν σε ένα υποχείριό τους, πολιτικά ή και στρατιωτικά. Ενα υποχείριο που θα δρα ενάντια στα συμφέροντα του λιβανικού λαού και των αντιστασιακών δυνάμεων της χώρας που μάχονται ακόμη για την απελευθέρωση του τελευταίου κατεχόμενου εδάφους, των αγροκτημάτων Σεμπάα από τον ισραηλινό στρατό.

Μετά τη συριακή αποχώρηση, οδεύουμε προς τις λιβανικές εκλογές, οι οποίες, δυστυχώς, για άλλη μια φορά θα διεξαχθούν με έναν εκλογικό νόμο εντελώς αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό. Ενα νόμο που συντηρεί την κρίση μην εξασφαλίζοντας ελεύθερες εκλογές που θα οδηγήσουν σε πραγματική ειρήνη και ενότητα. Το λιβανικό κίνημα ειρήνης ζητά εδώ και χρόνια, όπως και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, την υιοθέτηση ενός δημοκρατικού και δίκαιου εκλογικού νόμου, ενός νόμου που θα εξασφαλίζει την εκλογή αντιπροσώπων διά της απλής αναλογικής και δε θα λαμβάνει υπόψη τα θρησκευτικά δόγματα.

Μόνο αν υπάρξει ένας τέτοιος νόμος μπορεί να εξασφαλίσει την εκπροσώπηση όλων των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Με τον υπάρχοντα νόμο, θα επικρατήσει για άλλη μια φορά η αντιδραστική αστική τάξη της χώρας. Η τάξη που ευθύνεται για όλες τις πολιτικές κρίσεις που έχουμε υποφέρει. Η τάξη που υποστηρίχτηκε από τη Συρία για αρκετό καιρό και σήμερα γίνεται προσπάθεια να την προσεταιριστούν, και το έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό, οι ΗΠΑ. Φυσικά, αυτή η τάξη δεν επιθυμεί καμία πολιτική ή οικονομική αλλαγή στο Λίβανο.

Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση στο Λίβανο, παρά την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη και αμφίρροπη.

ΕΕ - ΗΠΑ συναγωνίζονται για επιρροή στην περιοχή

-- Πώς βλέπετε το ρόλο της ΕΕ στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στο Λίβανο;

-- Κατά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, η ΕΕ είχε πάρει κάποιες αποστάσεις από τις αμερικανικές επιλογές. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν ανοιχτά τότε τη διαφωνία τους. Εδώ όμως και ένα χρόνο περίπου, νομίζουμε ότι ΗΠΑ - ΕΕ και φυσικά ΝΑΤΟ, βρίσκονται σε μια διαδικασία, τουλάχιστον, συντονισμού και συνεργασίας. Αυτή η επαναπροσέγγιση δείχνει ότι ΗΠΑ - ΕΕ προσπαθούν να διανείμουν, μεταξύ τους, με ηρεμότερο τρόπο την περιοχή της Μέσης Ανατολής για να διασφαλίσουν ο καθένας χωριστά τα δικά τους συμφέροντα.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ