Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Πλασματική αντιπαράθεση «μικρών» και «μεγάλων»

Παράλληλα με τη φραστική αντιπαράθεση, προανήγγειλαν την αύξηση στην τιμή του λαδιού κατά 5%-6%

Σε μια καθ' όλα αποπροσανατολιστική «διάσταση απόψεων» εμφανίζονται η πρώην με τη νέα διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ). Το θέμα «άνοιξε» μετά τη δημοσιοποίηση του υπομνήματος που απέστειλε η νέα διοίκηση του Συνδέσμου στο υπουργείο Ανάπτυξης, με την οποία εγείρουν μια σειρά από αξιώσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κυριαρχίας του μεγάλου λιανεμπορικού κεφαλαίου.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων η διοίκηση του ΣΕΣΜΕ ζητά να θεσμοθετηθεί η επιβάρυνση του κόστους της σακούλας που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για τις αγορές τους στους ίδιους τους καταναλωτές. Από την επομένη κιόλας μέρα, αποστάσεις από το όλο θέμα επιχείρησε να κρατήσει ο ιδιοκτήτης του «Βερόπουλου», λέγοντας ότι η αλυσίδα («που δεν είναι μέλος της διοίκησης») δε θέτει τέτοιο ζήτημα, ενώ ανάλογη δήλωση (για λογαριασμό των «μεγάλων» αλυσίδων) έκανε χτες και ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Π. Παντελιάδης.

Είναι φανερό ότι η φερόμενη ως αντιπαράθεση και ο διαχωρισμός ανάμεσα σε «μικρές» και «μεγάλες» αλυσίδες που επιχειρείται, είναι κάτι το οποίο δεν αφορά τους ίδιους τους καταναλωτές. Κι αυτό γιατί τόσο όσον αφορά στο θέμα της χρέωσης της σακούλας είναι κάτι που είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο επιβαρύνει τους καταναλωτές. Δεύτερο και κυριότερο οι δήθεν αντιπαρατιθέμενοι για τη... σακούλα έχουν κοινό στόχο την αύξηση των κερδών τους μέσα από την καθημερινή καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων.

Αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε και η χτεσινή αναγγελία νέων ανατιμήσεων στα είδη σούπερ μάρκετ από τον Π. Παντελιάδη, ο οποίος έκανε λόγο για αναμενόμενες αυξήσεις 5%-6% στην τιμή του λαδιού. Στην ουσία, πρόκειται για νέες ληστρικές ανατιμήσεις που ξεκινούν από τη βιομηχανία τυποποίησης, με πρόσχημα την αύξηση της τιμής παραγωγού φέτος λόγω μειωμένης παραγωγής. Αξίζει, πάντως, να θυμίσουμε ότι όταν η τιμή παραγωγού έφτασε το 1,5 ευρώ δεν έγιναν οι ανάλογες μειώσεις στο τυποποιημένο λάδι.

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου ανακοινώθηκε και επίσημα στην προηγούμενη διοίκηση του ΣΕΣΜΕ το πρόστιμο που προτείνει σε βάρος της η γραμματεία της Επιτροπής. Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν οι ενστάσεις και στις 15 του μήνα αναμένεται η επίσημη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχεται νέο κύμα ακρίβειας (2005-01-12 00:00:00.0)
Προαναγγέλλουν νέο κύμα ανατιμήσεων (2004-09-16 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν το νέο «μπάσιμο» (2004-07-08 00:00:00.0)
Απειλούν με έκρηξη τιμών! (2004-06-09 00:00:00.0)
Θεατής των ανατιμήσεων στα καύσιμα (2004-05-25 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν το έδαφος για νέες ανατιμήσεις (1998-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ