Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Ερχεται νέο κύμα ακρίβειας

Χωρίς να μασά τα λόγια της, η ηγεσία του Συνδέσμου Σούπερ Μάρκετ δηλώνει πως θα μετακυλήσουν στην κατανάλωση το 100% των ανατιμήσεων που θα επιβάλουν οι βιομήχανοι και άλλοι προμηθευτές

Από την τελευταία κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα ενάντια στην ακρίβεια
Από την τελευταία κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα ενάντια στην ακρίβεια
Δικαιολογημένες, θεωρεί τώρα η ηγεσία των ιδιοκτητών Σούπερ Μάρκετ τις ανατιμήσεις που έχουν επιβάλει οι βιομήχανοι και δεν κρύβουν πως αυτές οι αυξήσεις τιμών θα μετακυλιστούν στη λιανική. Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Π. Παντελιάδης που προ ημερών - ως εκπρόσωπος των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ - «χρέωνε» στους βιομήχανους την «ευθύνη» για τις ανατιμήσεις, χτες ανέλαβε πρόθυμα ρόλο... απολογητή και για τους μεγαλοεργοδότες της βιομηχανίας. Αφού έδειξε να κατανοεί τους λόγους για τους οποίους κάνουν ανατιμήσεις (τις απέδωσε στο εργασιακό κόστος και στο κόστος των πρώτων υλών), στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι και οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ «δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν», καθώς, όπως είπε, τα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ είναι ήδη... μικρά!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΣΜΕ Μ. Αποστόλου, ξεκαθάρισε ότι οι μεγαλολιανέμποροι δε διαπραγματεύονται τα κέρδη τους, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση «απορρόφησης» των ανατιμήσεων, που επιβάλλονται από τη βιομηχανία, από τα σούπερ μάρκετ. Την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ επιχειρούν ούτε λίγο ούτε πολύ να δικαιολογήσουν την ακρίβεια και τις συνεχόμενες ανατιμήσεις που επιβάλλουν οι στόχοι τους για κερδοφορία των επιχειρήσεων τόσο των ίδιων όσο και των βιομηχάνων, οι εργαζόμενοι πληρώνουν πολύ ακριβά τα... «πολύ μικρά περιθώρια κέρδους» του μεγάλου κεφαλαίου.

Το τελευταίο κύμα ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι αυξήσεις τιμών, όπως κατέγραψε ο «Ρ» από τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, αγγίζουν και το 30% στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το ίδιο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό τις επόμενες μέρες και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΣΜΕ Ν. Βερόπουλος, επιχειρώντας τότε να «χρεώσει» τις ανατιμήσεις στις βιομηχανίες - προμηθευτές των σούπερ μάρκετ.

Στο μεταξύ, με προχτεσινή ανακοίνωσή της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προσπάθησε να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική και να αποδείξει ότι επί των ημερών της ΝΔ το βάρος της ακρίβειας είναι... μικρότερο από εκείνο που λύγιζε τους εργαζόμενους επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αυτό που κατάφερε τελικά να αποδείξει ήταν ότι από το Δεκέμβρη του 2003 μέχρι το Δεκέμβρη του 2004 οι βιομήχανοι και προμηθευτές του λιανεμπορίου προανήγγειλαν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ανατιμήσεις που σε περισσότερα από τα μισά προϊόντα που αφορούσαν οι σχετικοί τιμοκατάλογοι ήταν πάνω από 5%. Και αυτές είναι μόνο αναγγελλόμενες ανατιμήσεις των χονδρεμπόρων. Γιατί, στο ράφι τελικά, όπως αποδεικνύουν οι πραγματικές τιμές συγκρινόμενες μ' αυτές που επισήμως γνωστοποιεί κατά καιρούς το υπουργείο αλλά και οι επιχειρηματίες ως τιμές προμηθευτή, είναι ανατιμημένες σε ποσοστό πολύ υψηλότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ