Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δε θα τους αφήσουμε να μας ξεκληρίσουν!

Ομιλίες και παρεμβάσεις στελεχών της ΠΑΣΥ

«

Βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που έχει την ποικολότροπη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Στόχο έχουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες που θα δημιουργηθούν από το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο Β. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. «Ηδη την περασμένη δεκαετία - πρόσθεσε - όπως ομολογούν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωστάτ, 200.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά έχουν σταματήσει κάθε δραστηριότητα. Τα εισοδήματα όλων των κλάδων στην αγροτική οικονομία έχουν μειωθεί δραματικά και συνεχώς μειώνονται από χρόνο σε χρόνο, αφού και οι τιμές και οι επιδοτήσεις συνεχώς μειώνονται».

Συνεχίζοντας επισήμανε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση, η οποία διαρκώς εξελίσσεται. Με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από το 2006, θα χειροτερέψει ακόμα παραπέρα τη θέση της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και άλλων κλάδων της εθνικής οικονομίας, αφού θα επιδοτούνται οι αγρότες για να μην καλλιεργούν».

Και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ, αθετώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις, ακολουθούν και επιβάλλουν την τακτική του "διαίρει και βασίλευε". Μέσω των τριτοβάθμιων ξεπουλημένων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, των δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων και τη χρησιμοποίηση ορισμένων πρώην "μπλοκατζήδων", στήνουν "αντιμπλόκα" στους αγροτικούς αγώνες, μέσω κομματικών συγκεντρώσεων, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στη Λάρισα και την άλλη δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων στη Δράμα, τον περασμένο μήνα, υπό τον κ. Μεϊμαράκη σε ρόλο Λαλιώτη».

«Η ΠΑΣΥ - κατέληξε ο Β. Μπούτας - συνεχίζοντας τον αγώνα, σταθερά και ανυποχώρητα, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να συστρατευθούν με τα αιτήματα και να οργανώσουν σ' όλη την Ελλάδα κινητοποιήσεις στις 31 Γενάρη, συντονιζόμενοι με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες και δουλεύοντας για τη δημιουργία μετώπου».

Ολοι στον αγώνα

Ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αναφέρθηκε στην οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλα τα αγροτικά προϊόντα, για να τονίσει ότι «ο αγώνας αφορά στο σύνολο των μικρομεσαίων παραγωγών, που απειλούνται με ξεκλήρισμα».

Ο Σπ. Τσιοτινός, από τα Τρίκαλα, επισήμανε ότι είναι εξευτελιστικές οι τιμές που πουλούν τα προϊόντα τους οι αγρότες και δραματική η μείωση του εισοδήματός τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για να πιω έναν καφέ στην Ασκληπιού στα Τρίκαλα, πρέπει να πουλήσω 40 κιλά καλαμπόκι».

Ο Αν. Χαρτουματζίδης, από τη Ροδόπη, στάθηκε στα προβλήματα των 8.500 καπνοπαραγωγών του νομού του, που υποφέρουν από τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΕΕ και τόνισε: «Ηδη οι προετοιμασίες συμμετοχής στις κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και στην ακριτική Ελλάδα».

Ο Σ. Γραβαλάς, από τη Θεσσαλονίκη, όπου οι αγρότες δίνουν πάντα δυναμικό «παρών» στους αγροτικούς αγώνες, σημείωσε ότι «η ύπαιθρος μοιάζει με "καζάνι που βράζει" και ο αγροτικός κόσμος θα δώσει δυναμικά το "παρών" του στην κινητοποίηση». Ο Β. Κυρπίτογλου, από την Κοζάνη, ξεκίνησε την ομιλία του θίγοντας και καταγγέλλοντας το αίσχος των αγροτοδικείων που συνεχίζονται και από την κυβέρνηση της ΝΔ για την τρομοκράτηση της αγροτιάς. «Αργήσαμε να 'ρθουμε - είπε - γιατί είχαμε δικαστήριο, αλλά είμαστε έτοιμοι για τις 31 Γενάρη».

Ο Θ. Ιωαννίδης, από το Κιλκίς, αναφέρθηκε στην ερήμωση της υπαίθρου ως αποτέλεσμα της πολιτικής ξεκληρίσματος που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. «Καταντήσαμε γηροκομείο, η μόνη μας ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα», υπογράμμισε.

Ο Ν. Γιαννούλης, από την Αρτα, μίλησε για την αποφασιστικότητα των αγροτών της Ηπείρου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας: «Βιώνουν στο πετσί τους τ' αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και οι κτηνοτρόφοι».

Ο Κ. Μπασδέκης, από τη Φθιώτιδα, υπογράμμισε την ανάγκη ν' αποκτήσουν οι κινητοποιήσεις της 31ης Γενάρη δυναμικό, μαζικό και ενωτικό χαρακτήρα, τονίζοντας: «Αν δεν ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τη μικρομεσαία αγροτιά».

Ο Στ. Σκοπελίτης, από τη Λέσβο, είπε ότι πως οι αγρότες του νησιού, όπως διεκδικούν πάντα αγωνιστικά το δίκιο τους, έτσι θα κάνουν και τώρα και συνέχισε: «Είναι αναγκαία η αγωνιστική συμπαράταξη των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα μας».

Στη σύσκεψη μίλησαν, επίσης, οι Χ. Αρχοντής, Γ. Αλεξούλης, Β. Νικολόπουλος, Στ. Ζεΐκος από τη Λάρισα, Αν. Κερεμίδης από την Ημαθία, Π. Καραβαγγέλης, από τη Βοιωτία, Γ. Κλεινάκης από την Πρέβεζα, Στ. Μπατζέλας από τη Δράμα, Γ. Καραμπάς, από την Αιτωλοακαρνανία, Κ. Μπεγιάζης από τη Ροδόπη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ