Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Χρυσωρυχείο για τους «μεγάλους»

Σημαντική αύξηση στην απορροφητικότητα κονδυλίων και τις χρηματοδοτήσεις προς τις μεγάλες ...«μικρομεσαίες» επιχειρήσεις

Ευχαριστώντας για τη συμβολή τους, τα ...στελέχη που συναποτελούν την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ο Δ. Σιούφας παρουσίασε χτες τα στοιχεία που δείχνουν τη σημαντική αύξηση της απορροφητικότητας του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) τους μήνες που κυβερνά η ΝΔ. Αυτό που δε φάνηκε ευθέως από τα στοιχεία του υπουργείου είναι πού ακριβώς πήγαν τα λεφτά και κατά πόσον ωφελήθηκαν οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι που συνθλίβονται από την κυβερνητική πολιτική και τις επιταγές της ΕΕ. Ωστόσο, αυτό που δεν ομολογείται προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς και αποδεικνύει ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν συνυπογράψει τη «ληξιαρχική πράξη θανάτου» των μικρών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, μέχρι σήμερα, χρηματοδοτήθηκαν 12.542 επιχειρήσεις που - κατά 80% είναι μικρομεσαίες και το 73% βρίσκονται εκτός Αττικής - οι οποίες απορροφούν το 75,4% του προϋπολογισμού. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι τη «μερίδα του λέοντος» των δαπανών του ΕΠΑΝ την απέσπασαν μεγάλες επιχειρήσεις που πλασματικά λογίζονται ως «μικρομεσαίες», με βάση τα γενικά κριτήρια της ΕΕ. Συνηγορεί σε αυτό τόσο η γνώμη των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών ΕΒΕ, όσο και η αυταπόδεικτη αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολύ μικρών επιχειρήσεων να καταρτίσουν τα απαιτούμενα επιχειρηματικά σχέδια. Ο υπουργός ρωτήθηκε, εξάλλου, για το πόσες ακριβώς μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν, αλλά το στοιχείο δεν ήταν εκείνη τη στιγμή διαθέσιμο, όπως είπε.

Ενδεικτική είναι και πρόσφατη καταγγελία της ΔΗΚΕΒΕ ότι «στο πρόγραμμα "Ενίσχυσης Ολοκληρωμένων Επιχειρηματικών Σχεδίων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων" με τρεις κύκλους, έχουν εγκριθεί 1.873 επιχειρηματικές προτάσεις. Εκτός του ότι ο αριθμός αντιπροσωπεύει ένα ελάχιστο ποσοστό του συνόλου των επιχειρήσεων, οι συγκεκριμένες πρόκειται για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σύμφωνα με την ελληνική πραγματικότητα, (50 % είναι ΑΕ και ΕΠΕ και οι υπόλοιπες όλες σχεδόν είναι μεγάλες ατομικές επιχειρήσεις)». Οπως και να έχει, το ΕΠΑΝ έχει χρηματοδοτήσει ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων στις οποίες προκύπτει ότι διοχετεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 800 εκατ. ευρώ του δημόσιου χρήματος που έχουν δαπανηθεί!

Ο Δ. Σιούφας επισήμανε ότι τον Μάρτη του 2004 η απορροφητικότητα του ΕΠΑΝ ήταν στο 14,7% και τον Δεκέμβρη του 2004 έφτασε στο 26,2% σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 78%. Επίσης, ο μέσος μηνιαίος ρυθμός απορρόφησης της δημόσιας δαπάνης έφτασε τον Δεκέμβρη τα 40 εκατ. ευρώ από 13,2 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι τότε. Τα στοιχεία αυτά εξυπηρετούν την κυβέρνηση στο βαθμό που θέλει να εμφανιστεί ικανότερη από αυτήν του ΠΑΣΟΚ, πάνω απ' όλα όμως εξυπηρετούν και ικανοποιούν τους επιχειρηματίες, που καρπώνονται τα εκατομμύρια ευρώ. Μέσα στο 2005 προβλέπεται να συνεχίσει η μεγάλη ροή χρήματος με δαπάνη 600 εκατ. ευρώ και 12 νέες προκηρύξεις προγραμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ