Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Τα προβλήματα παραμένουν

Οι αγρότες του Εβρου αποφάσισαν κινητοποιήσεις για τις 31 του Γενάρη

Κινητοποιήσεις για τις 31 του Γενάρη αποφάσισαν οι αγρότες του Βόρειου Εβρου μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Εβρου.

Βαμβακοπαραγωγοί, πατατοπαραγωγοί, καλλιεργητές σκόρδου, σιτηρών και καλαμποκιού δήλωσαν ότι θα κατέβουν τη μέρα αυτή με τα τρακτέρ τους σε κομβικά σημεία του νομού, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί τώρα η ΝΔ όπως και το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ, ενώ κύριο αίτημα θα αποτελέσει η καταδίκη των κανονισμών της ΕΕ. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Εβρου «Η Ενότητα», Κώστας Ζησίδης, «το περιεχόμενο των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου της περιοχής αφορά το σύνολο των αγροτικών προϊόντων. Η 31η του Γενάρη θα αποτελέσει το αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων, καθώς θα προηγηθούν ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα κεφαλοχώρια του νομού».

«Οι διαμαρτυρίες μας δεν περιορίζονται στο πρόβλημα του βαμβακιού, καθώς οι παραγωγοί του νομού μας αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα και σε μια σειρά άλλα προϊόντα. Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να αντιδράσουν και να απαιτήσουν μια άλλη αγροτική πολιτική. Γίνεται κοινή συνείδηση πλέον ότι με τους κανονισμούς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής οι αγρότες διώχνονται από τα χωράφια τους, ενώ παραδίδεται η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια».

Σημειώνεται ότι στο Νομό Εβρου πέρα από τους 1.500 τόνους βάμβακος που παραμένουν στις αποθήκες γιατί δεν παραλήφθηκαν από τα εκκοκκιστήρια, πάνω από 11.000 τόνοι πατάτας σαπίζουν στα χωράφια επειδή δεν απορροφήθηκαν. Οσον αφορά στην τιμή του προϊόντος ήταν μέχρι και 50% χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι. Ακόμη δραματική είναι η μείωση της τιμής των σιτηρών και του καλαμποκιού. Η Ομοσπονδία θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες σε ποια σημεία θα συγκεντρώσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα οι παραγωγοί της περιοχής αλλά και για όλες τις άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Επίσης, σε συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων που συγκάλεσαν οι κατά τόπους Ομοσπονδίες, στα Κύμινα στο Νομό Θεσσαλονίκης και στα Γιαννιτσά στο Νομό Πέλλας, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ με τις παρεμβάσεις τους ξεσκέπασαν το ρόλο που ανέλαβαν να παίξουν κάποιες ηγεσίες σε Ομοσπονδίες, είτε αυτοί αποτελούν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, είτε του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες οι αγροτοσυνδικαλιστές αυτοί, προσπαθώντας να δώσουν μια εξήγηση για τις χαμηλές τιμές φέτος στο βαμβάκι, δηλώνουν ότι ευνοήθηκαν οι Θεσσαλοί αγρότες και ότι νομιμοποιήθηκαν επιπλέον στρέμματα.

Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ κατήγγειλαν τις λογικές αυτές, χαρακτηρίζοντάς τες επικίνδυνες και που ως μόνο αποτέλεσμα θα έχουν να φαίνονται διασπασμένοι οι αγρότες, σε παραγωγούς του Βορρά και παραγωγούς του Νότου. Τα αιτήματα, όπως τόνισαν, θα πρέπει να είναι κοινά και όταν μάλιστα μιλάμε για το ίδιο προϊόν. Κι αυτά τα αιτήματα δεν μπορεί να είναι άλλα από την απορρόφηση όλης της ποσότητας βαμβακιού που παρήχθη με τιμή 1,07 ευρώ και ο αγώνας για καλύτερες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής κλπ. για όλα τα αγροτικά προϊόντα που «χτυπιούνται» ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά. Και φυσικά την κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ