Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
Αγριο «ψαλίδι» σε κοινωνικές δαπάνες

Με εγκύκλιο καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να κόψουν μέχρι και 65% τις εγκεκριμένες πιστώσεις για επιχορηγήσεις σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, άγονων γραμμών κ.ά. Στο ...ύψος τους τα κονδύλια για ΝΑΤΟ - ΕΕ

Συνταγή ΠΑΣΟΚ ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, βάζοντας για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο εγκεκριμένες δαπάνες και πιστώσεις. Ανάμεσα σε αυτές και κονδύλια για την Παιδεία που ...κατά τα λοιπά - όπως δήλωσε στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός - βρίσκεται στις ...«προτεραιότητες» της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο υλοποίησης προγενέστερης εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία «καμία πίστωση του προϋπολογισμού δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», το υπουργείο Οικονομίας επανέρχεται στο θέμα, βάζοντας νυστέρι σε συγκεκριμένες δαπάνες, τις οποίες προφανώς θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας. Συγκεκριμένα, με βάση την εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε χτες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην κρησάρα της πολιτικής λιτότητας μπαίνουν, μεταξύ άλλων, οι επιχορηγήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι επιδοτήσεις σε άγονες γραμμές ακόμη και οι πιστώσεις περιφερειακών υπηρεσιών που αφορούν δαπάνες μεταφοράς μαθητών.

Το γεγονός ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει σαφή ταξικά κριτήρια και προσανατολισμό προκύπτει και από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, η οποία αφήνει στο απυρόβλητο όλες εκείνες τις δαπάνες που αφορούν στις διμερείς σχέσεις της χώρας, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πλέγματος και των διεθνών «υποχρεώσεων». Ετσι και σε καταφανή αντίθεση με το πετσόκομμα στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα αποφάσισαν -και μνημονεύουν ρητά - τη διάθεση του συνόλου (100%) των πιστώσεων που αφορούν «επιχορηγήσεις, εισφορές και συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς, αποδόσεων στην ΕΕ, έργων κοινού ενδιαφέροντος ΝΑΤΟ, λειτουργίας πεδίου βολής Κρήτης, εθνικών υποχρεώσεων - συμμετοχής της Ελλάδας σε δαπάνες ΝΑΤΟ και αποστολών εξωτερικού για δαπάνες ΝΑΤΟ» κ.ά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας σε ποσοστό 65% περικόπτονται των υπουργείων οι πιστώσεις για:

  • Επιδοτήσεις άγονων γραμμών
  • Επιχορήγηση στα ΑΕΙ
  • Επιχορήγηση στα ΤΕΙ
  • Επιχορήγηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για δαπάνες φοιτητικής μέριμνας
  • Επιχορήγηση στη Σιβιτανίδειο ΣΧολή κ.ά.

Σε ποσοστό 50% περικόπτονται τα κονδύλια των υπουργείων που αφορούν:

  • Επιχορήγηση για κάθε είδους έξοδα λειτουργίας των ελληνικών σχολείων της αλλοδαπής.
  • Επιδόματα υπηρεσίας στην αλλοδαπή και επιμισθίων εκπαιδευτικών.
  • Σχολικού αθλητισμού.
  • Επιχορήγηση στον ΟΠΑΔ.
  • Ειδικής αποζημίωσης πέραν του 5ήμερου στα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης.
  • Επιχορήγηση στους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας και στον ΟΑΣΘ για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των περιφερειακών υπηρεσιών βρήκαν να καρατομήσουν σε ποσοστό 65% τις δαπάνες για τη μεταφορά μαθητών... Τέλος, σε ποσοστό 75% περικόπτονται όλες οι δαπάνες που δε μνημονεύονται ρητά στην εγκύκλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ