Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Νέο δάνειο 2,4 δισ. ευρώ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να συσσωρεύεται το Δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο υποτίθεται θα μειωνόταν με την εφαρμογή των προγραμμάτων «Σύγκλισης» ή Σταθερότητας και με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η διόγκωση του δημόσιου χρέους, μαρτυρά, ότι η πολιτική των αναδιαρθρώσεων - που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν να υλοποιούν με την ίδια ευλαβική συνέπεια και οι κυβερνήσεις της ΝΔ - λειτούργησαν προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.

Για να καλύψει τις λεγόμενες «μαύρες τρύπες» η κυβέρνηση της ΝΔ προσέφυγε - όπως γινόταν και επί ΠΑΣΟΚ - σε νέο δανεισμό (πήρε δάνειο 2,4 δισ. ευρώ τριετούς διάρκειας) στους τραπεζίτες. Οι προσφορές των τραπεζιτών (που λυμαίνονται και θησαυρίζουν από το δημόσιο χρέος) έφτασαν στο ιλιγγιώδες ύψος των 7,9 δισ. ευρώ, ενώ το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 2,75% ετησίως.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του 2004 φτάνει στα 201,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού στο τέλος του 2005 αναμένεται να διογκωθεί κατά 10,5 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 212 δισ. ευρώ ή στο 120,2% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στην ίδια χρονιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ