Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΥΓΕΙΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Στο βωμό της εμπορευματοποίησης

Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση της ΕΕΕΘ με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση της ΕΕΕΘ με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Οι οδυνηρές επιπτώσεις για την περίθαλψη και την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων από τη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση για την ενοικίαση κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιδιωτικών κλινικών, ενώ 150 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένες, παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αναδείχτηκαν χτες σε συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στελέχη του Κόμματος με μέλη του προεδρείου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ).

Στη συνάντηση πήραν μέρος από το ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Πατσιλινάκος και οι Μαρία Λαμπρινού και Χάρης Χουρδάκης, υπεύθυνη και μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ αντίστοιχα. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της εβδομάδας διαμαρτυρίας (6-12 Ιούνη) της ΕΕΕΘ, με αίτημα να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία και να μην προχωρήσει το υπουργείο Υγείας στην ενοικίαση των κλινών από τις ιδιωτικές κλινικές.

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι η κυβερνητική ρύθμιση έχει τελική κατάληξη την ενίσχυση των επιχειρηματιών της Υγείας και την εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας και όχι «την εξυπηρέτηση του κοσμάκη», την ώρα της ανάγκης, όπως επιχειρούν να εμφανίσουν το μέτρο τα κυβερνητικά στελέχη. Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας, εκφράσανε την πλήρη αντίθεσή τους στο μέτρο επισημαίνοντας ότι θα γονατίσει ακόμα περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία, θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των δημοσίων ΜΕΘ, αλλά και σε άγρια χαράτσια, αφού μια κλίνη ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική στοιχίζει τρεις φορές περισσότερο απ' ό,τι στο Δημόσιο.

Οπως ανέφεραν, η χώρα διαθέτει 416 δημόσιες κλίνες - πολύ λιγότερες από τις ανάγκες - από τις οποίες 150 είναι πλήρως εξοπλισμένες και παραμένουν κλειστές επειδή η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει 450 νοσηλευτές. Ενδεικτικά, στο «Αττικόν» λειτουργούν μόλις 4 από τις 24 κλίνες ΜΕΘ, στο «Τζάνειο» 7 από τις 20 και στο «Λαϊκό» 6 από τις 14. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνάπτει συμφωνία με το «Ερρίκος Ντυνάν» για την ενοικίαση 30 κλινών ΜΕΘ και σχεδιάζει την επέκταση του μέτρου σε άλλες ιδιωτικές κλινικές για την ενοικίαση περίπου 90 ακόμα.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΕΘ, τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας για την ενοικίαση κλινών ΜΕΘ για τα νεογνά δείχνουν ότι στα ιδιωτικά νοσοκομεία η πληρότητα φτάνει το 100%, ενώ η μονάδα του δημοσίου Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» έπεσε από το 95% στο 42%! Επίσης, οι ιδιωτικές κλινικές χρεώνουν την ημέρα μια κλίνη ΜΕΘ από 1.500 έως 3.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στο δημόσιο νοσοκομείο στοιχίζει 1.000 ευρώ. Οπως επισημάνθηκε, ακόμα και αν ισχύσουν οι υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας για την ενοικίαση των κλινών με τιμές Δημοσίου, υπάρχουν και οι επιπλέον ιατρικές πράξεις που θα χρεώνονται διαφορετικά και είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί ποιες από αυτές έχουν πραγματοποιηθεί. Με ιδιαίτερη έμφαση επισήμαναν οι εντατικολόγοι ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου των υπηρεσιών των ιδιωτικών κλινικών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασθενείς.

Την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στο μέτρο, εκφράσανε τα στελέχη του Κόμματος. Και υπογράμμισαν ότι η πηγή του κακού είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που προωθούν οι κυβερνήσεις. Η συμφωνία - πρόκληση για τις ΜΕΘ, επισήμαναν, «πλήττει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, που θα πληρώνουν όλο και περισσότερο για υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Σήμερα γίνεται πάνω από αναγκαίος ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και στα πλαίσια αυτής της πάλης να αντιμετωπίσουμε το κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Ο αγώνας αυτός, η υπόθεση της αντίστασης ενάντια σ' αυτή την πολιτική, αφορά κάθε σωματείο, κάθε κλάδο, κάθε μαζικό φορέα, κάθε εργαζόμενο», τόνισαν τα στελέχη του ΚΚΕ.

Συμβάσεις υπέρ των επιχειρηματιών

Παράλληλα, χτες, κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και λοιπές διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται τρία άρθρα με τα οποία καθιερώνεται η συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με επιχειρηματικές μονάδες που δρουν στο χώρο της Υγείας και έχουν τη μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με τα άρθρα 33-35 επιτρέπεται η συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μετά από απόφαση του υπουργού Υγείας και αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των οικείων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ακόμα και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, ενώ δίνεται και η δυνατότητα στα ΝΠΙΔ να δίνουν ειδικότητα σε γιατρούς.

Στις διατάξεις που έχουν προστεθεί στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή η κυβέρνηση μεταξύ άλλων προωθεί την οριστική διάλυση των όποιων δημοσίων δομών πρόνοιας με τη μετατροπή του Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΣΥΚΦ), από όργανο παροχής υπηρεσιών πρόνοιας σε φορέα έρευνας, αξιολόγησης, πολιτικής και τεκμηρίωσης με την επωνυμία «Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης».

Συνολικά, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την εκχώρηση των τομέων της δημόσιας Υγείας στην επιχειρηματική δραστηριότητα και σε κάθε είδους φορείς που σχετίζονται με τη δημόσια Υγεία, όπως οι κυβερνητικές οργανώσεις και οι επιστημονικές εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ